Cutremure stiri: 505

Mihai Poalelungi are un nou adjunct

13 iul. 2014,, 08:46   Politică
9965 4
Foto : actualitati.md
Victor Surugiu

Vineri, Parlamentul a aprobat un şir de decizii privind suplinirea locurilor vacante la Curtea Supremă de Justiţie. Noul vicepreşedinte al acestei instanţe a devenit Petru Ursache, care va conduce şi Colegiul Penal din cadrul CSJ. Pe parcursul ultimilor ani, faţă de acest judecător au fost înaintate mai multe pretenţii, iar recent a ajuns în vizorul Centrului Naţional Anticorupţie, fiind suspectat că nu şi-a declarat toate veniturile.

Deputaţii au susţinut candidatura lui Petru Ursache, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. El şi-a început cariera în jurisprudenţă în calitate de avocat, iar timp 25 de ani a activat în calitate de judecător în instanţele din capitală. Pe parcursul a 17 ani Ursache a activat în Judecătoria Buiucani din Chişinău, dintre care 12 ani a fost preşedintele acestei instanţe.

Apoi el a trecut concursul la postul vacant la Curtea Supremă de Justiţie, unde ulterior a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Colegiului Penal. În 2009, Petru Ursache a obţinut categoria superioară de judecător. Sursele noastre din cadrul CSJ îl caracterizează pe noul vicepreşedinte drept un judecător respectabil şi cu autoritate, la care colegii apelează deseori pentru a-i cere sfaturi în situaţii dificile.

Totodată, potrivit interlocutorilor noştri, fără o susţinere considerabilă în cercurile juridice şi politice lui i-ar fi fost greu să obţină funcţii de conducere în cadrul CSJ. Precum menţionează reprezentanţii sistemului judecătoresc, Ursache are relaţii bune cu preşedintele instanţei Mihai Poalelungi, fapt ce a jucat un rol decisiv la aprobarea candidaturii sale.

În afară de aceasta, Ursache menţine legătura mai veche cu preşedintele Nicolae Timofti, cu care a lucrat împreună la Curtea Supremă de Justiţie. Recent, şeful statului l-a decorat pe judecător cu „Ordinul de Onoare”, pentru activitatea îndelungată şi prodigioasă în domeniul justiţie şi pentru eforturile în promovarea reformei în justiţie. Această decorare însă a genera un val de critici din partea presei şi a societăţii civile, deoarece în ajun, lui Petru Ursache i-au fost prezentate suspiciuni privind nedeclararea veniturilor şi emiterea deciziilor nefondate.

Petru Ursache deţine proprietăţi, ce sînt estimate de către experţi la cîteva milioane de lei. Casa lui cu două etaje şi mansardă este amplasată într-un sector de elită la Telecentru - între străzile Pietrarilor şi Ciocîrliei. Dacă luăm în consideraţie mărimea salariului lui lunar din ultimii ani, atunci preţul conacului este echivalent cu salariul de judecător pe parcursul întregii sale cariere în jurisprudenţă.

Totodată, potrivit informaţiilor NOI.md, soţia acestuia, Eugenia Ursache, este casnică şi nu lucrează. Împreună cu soţia, judecătorul mai deţine un imobil în afara Chişinăului. Construcţia casei a fost finalizată aproximativ în anul 2010, la câţiva ani după transferul judecătorului la CSJ.

Preşedintele Colegiului Penal, de asemenea, se poate lăuda cu cîteva terenuri, amplasate în afara Chişinăului şi costă peste un milion de lei. În total, Ursache deţine 12 ari pe str. Pietrarilor, iar sectoarele menţionate se află în jurul casei. Familia Ursache este una prosperă: fiul judecătorului are un apartament şi două automobile, el este fondatorul şi administratorul a două companii.
Potrivit declaraţiei sale pe venit, Petru Ursache deţin un parc auto destul de modest, în comparaţie cu colegii săi din CSJ. El are un Volkswagen Passat din anul 1990, în valoare de 12 mii de lei, care este înregistrat pe numele soţiei, şi un „Moskvici 412”. Ultimul a fost procurat cu peste 20 de ani în urmă cu 11,5 mii ruble sovietice.

Anul trecut, CNA a luat în vizor provenienţa mijloacelor, pe care familia lui Petru Ursache le-a investit în construcţia casei şi în alte imobile. Însă în urma verificărilor declaraţiilor pe venit au fost depistate încălcări. Judecătorul a prezentat probe şi a dat explicaţii, care au fost acceptate de către membrii comisiei. Potrivit lui, declaraţiile anuale au fost completate în deplină conformitate cu cerinţele legislaţiei, iar casa a fost construită din banii obţinuţi din vînzarea casei soţiei, a apartamentului, garajului şi altor proprietăţi.

Numele lui Petru Ursache a fost vehiculat şi în contextul pierderii proceselor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pe un şir de dosare, la examinarea cărora a participat el, Moldova a fost condamnată să achite despăgubiri majore. În special, judecătorul a figurat în cazul „Ghimp şi alţii împotriva Moldovei”, pe care Guvernul l-a pierdut în anul 2012. Atunci CEDO a obligat statul să-i achite familiei Ghimp circa 2 mil. lei.

Totodată, în 2012, Petru Ursache a fost co-raportor şi preşedinte al colegiului CSJ, care a lăsat în vigoare deciziile, emise pe marginea controversatului dosar pe numele businessmanului Viorel Ţopa. Precum s-a dovedit ulterior, nu au fost luate în consideraţie probele apărării, care au devenit publice după demisia procurorului general Valeriu Zubco.

Recent, judecătorul a ajuns în epicentrul scandalului politic, iniţiat de avocatul Andrei Năstase, ce reprezintă interesele lui Viorel Ţopa. Afirmaţiile avocatului l-au marcat într-atît pe judecător, încît acesta a cerut aplicarea sancţiunilor împotriva lui. Apărătorul l-a acuzat public pe Petru Ursache, precum şi pe alţi judecători şi procurori, de executarea unor comenzi politice.

Avocatul afirma că în schimbul deciziilor ilegale, lui Petru Ursache i s-au promis medalii şi funcţii administrative. Aceste informaţii au fost transmise misiunilor diplomatice acreditate în ţară, oficiul Consiliului Europei şi Delegaţia Uniunii Europene în Moldova. Însă scandalul s-a stins la fel de repede, cum a şi apărut – fără consecinţe vizibile pentru ambele părţi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав