Cutremure stiri: 505

Cum explică analiștii saltul lui Usatîi în sondaje

12 aug. 2014,, 16:30   Politică
7991 26
Foto: noi.md
Analiștii politici au păreri împărțite vizavi de rezultatele sondajului de opinie prezentat astăzi de CBS-AXA, potrivit căruia partidul condus de omul de afaceri Renato Usatîi ar accede în Parlament în urma alegerilor din toamnă, relatează NOI.md.

În opinia analistului politic Anatol Țăranu, sondajul prezentat astăzi reflectă o tendință nouă în rîndul electoratului, dezamăgit de prestanța partidelor existente, care și-ar fi erodat imaginea. Analistul afirmă că Renato Usatîi este avantajat într-o anumită măsură și de cultura politică precară a majorității alegătorilor, inoculată de-a lungul anilor de Vladimir Voronin.

„Acest rezultat denotă faptul că societatea este în așteptare de ceva nou, această forță a 3-a, care așa și nu s-a constituit. Partidul lui Usatîi beneficiază de această așteptare. Trendul nou, cu siguranță, își va spune cuvîntul la alegeri. Usatîi încearcă să valorifice nivelul slab de cultură al societății. Așa cum se autoprezintă, el vine cu mesaje inspirate din filmele rusești, despre bandiți. Cultura politică redusă permite acest lucru”, a precizat Țăranu pentru NOI.md.

De cealaltă parte, analistul politic Valentin Dolganiuc afirmă că rezultatele sondajului realizat de CBS-AXA nu sînt plauzibile, în condițiile în care Renato Usatîi nu a deținut vreo funcție publică, iar apariția lui pe scena politică ridică mai multe semne de întrebare.

„Sigur că așteptările societății sînt mari, dar nu poate Renato Usatîi să îndeplinească acest rol de mesia. Fie este un sondaj trucat, fie a fost realizat pe un eșantion nereprezentativ. Au fost și persoane mai influente, cu o activitate politică prodigioasă și nu au acces în parlament. Trucurile lui sînt răsuflate. Imposibil ca o persoană care vine de nicăieri, cu un trecut dubios, să acumuleze un asemenea punctaj”, a explicat Dolganiuc.

Potrivit sondajului prezentat de CBS-AXA" , dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede cinci partide politice, printre care și partidul condus de Renato Usatîi, care ar acumula 6 la sută din voturi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав