Cutremure stiri: 505

Lavrov a răspuns la acuzaţiile privind intenţiile Rusiei de a crea „a doua Transnistrie”

13 sep. 2014,, 15:15   Externe
4189 2
Foto: ruvr.ru
„Doar o minte bolnavă putea să inventeze aşa ceva”, că Rusia este interesată în păstrarea actualului statul al Transnistria şi încearcă să obţină acelaşi lucru în Estul Ucrainei, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

În legătură cu reproşul că Moscova ar încerca să creeze în Estul Ucrainei o „zonă tampon”, „a doua Transnistrie”, Lavrov a declarat: „Sînt nişte prostii. Reiese că cei care acum încearcă să ne prezinte toate acestea consideră că actualul statut al Transnistriei ne convine. Este o încercare atît de lipsită de scrupule, încît nici nu vreau să vorbesc despre aceasta deoarece faptele sînt ascunse şi se denaturează”.

Lavrov a menţionat că în anul 2003, anume Rusia a elaborat „Memorandumul Kozak”, care a fost parafat de către preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin şi conducerea Transnistriei, transmite ITAR-TASS.

„Dimineaţa trebuia să aibă loc semnarea, iar noaptea sau seara, Xavier Solana, din numele Uniunii Europene, l-a sunat personal pe preşedintele Voronin şi l-a convins că nu semneze documentul, menţionînd că aceasta nu va corespunde intereselor cooperării dintre Moldova şi Uniunea Europeană”, a amintit ministrul.

„Dacă acest lucru nu s-ar fi întîmplat, atunci conflictul transnistrean nu ar fi existat demult, - este convins el. – Îngrijorările că documentul conţinea o prevedere privind staţionarea prea îndelungată a contingentului rus de pacificare, s-au spulbera demult, deoarece acum, acea prezenţă s-ar fi încheiat deja.”

Potrivit lui, să inventeze că Rusia a zădărnicit reglementarea transnistreană şi acum vrea să facă acelaşi lucru în Ucraina, „putea doar o minte bolnavă, contînd pe zăpăcirea publicului”.

Amintim că Moscova califică tentativele Moldovei şi Ucrainei de scoatere a pacificatorilor ruşi din Transnistria drept acţiuni inamicale, ce subminează bazele operaţiunii de pacificare.

Pe 5 septembrie, la Minsk, autorităţile de la Kiev şi republicile populare Doneţk şi Lugansk au ajuns la un şir de înţelegeri, în primul rînd, privind sistarea acţiunilor militare în Estul Ucrainei. De asemenea, unul dintre puncte prevede „votarea legii Ucrainei „Cu privire la modul de exercitare temporară a autoadministrării locale în raioanele Doneţk şi Lugansk” (legea privind statutul special)”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав