Cutremure stiri: 501

Democrații explică de ce nu au susținut propunerea colegilor de coaliție

17 sep. 2014,, 11:37   Politică
3136 3
Foto: noi.md
Partidul Democrat susține ideea organizării unui referendum în vederea modificării procedurii de desemnare a șefului statului, dar consideră că acest scrutin nu trebuie realizat în mod pripit. Astfel au comentat reprezentanții PD inițiativa colegilor de coaliție, PLDM și PLR, de a organiza în ziua alegerilor parlamentare un referendum privind modificarea Constituției, notează NOI.md.

Potrivit democraților, desfășurarea concomitentă a celor două scrutine ar putea induce în eroare electoratul și în așa fel scopul alegerilor parlamentare ar putea fi deturnat. În acest sens, membrii formațiunii și-au îndemnat colegii de coaliție, să analizeze mai întîi toate riscurile.

„Propunerea PDM a fost să nu forțăm acum, să nu organizăm în grabă acest referendum, dar să-l desfășurăm odată cu alegerile locale generale de anul viitor. Astfel, am avea timp suficient pentru pregătirea lui și am exclude crearea confuziilor în rîndul cetățenilor la alegerile parlamentare, în care atenția publică trebuie să fie orientată spre echipele politice și programele acestora pentru țară”, se precizează într-o notă informativă a PD.

Totodată, ‎Partidul Democrat a amintit de eșecul referendumului similar din anul 2010, atunci cînd, în lipsa unui număr suficient de votanți, scrutinul nu a fost validat. „Modificarea Constituției ar trebui să fie decisă de întreaga societate, nu pornind de la emoțiile de moment ale actorilor politici, dar în baza unei bune înțelegeri și a unor evaluări responsabile și raționale”, se mai spune în comunicatul PD.

Precizăm că ieri PLDM și PLR au venit cu propunerea de organizare a unui referendum pe data de 30 noiembrie, în ziua alegerilor parlamentare. Reprezentanții celor două partide au depus deja o sesizare la Curtea Constituţională, pentru avizarea inițiativei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав