X 
Cutremure stiri: 505

Curtea Constituţională va examina iniţiativa privind organizarea referendumului constituţional

22 sep. 2014,, 07:00   Societate
4208 0
Foto: noi.md
Luni, 22 septembrie, Curtea Constituţională va examina iniţiativa deputaţilor Partidului Liberal Democrat din Moldova şi Partidului Liberal Reformator privind organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei şi revenirea la alegerea şefului statului prin votul direct al cetăţenilor. Agenţia "Infotag" a relatat anterior că, marţi, 17 septembrie, deputaţii au depus la Curtea Constituţională spre avizare o iniţiativă legislativă în acest sens.

Autorii propun iniţierea unui Referendum republican pentru revizuirea Constituţiei Republicii Moldova în partea ce ţine de procedura de alegere şi demitere a Preşedintelui Republicii Moldova prin votul direct al cetăţenilor. Ei propun ca în cadrul unui referendum republican să fie operate modificări la mai multe articole din Constituţie care se referă la alegerea şi demiterea preşedintelui, precum şi în legea privind Curtea Constituţională, Codul jurisdicţiei constituţionale şi Codul Electoral.

Curtea Constituţională trebuie să dea un aviz, după care fracţiunile parlamentare ale PLDM şi PLR vor propune spre examinare Legislativului proiectul de hotărâre privind desfăşurarea la 30 noiembrie 2014, concomitent cu alegerile parlamentare ordinare, a Referendumului republican pentru modificarea Constituţiei.

"Nu există interdicţii în acest sens. Dacă nu vom face acest lucru atunci există riscul să ne confruntăm că probleme care ar putea duce la alegeri anticipate. Nu se ştie care va fi configuraţia politică a viitorului Parlament şi este posibil ca să nu putem organiza referendumul. Noi vorbim despre schimbări simple care nu ne vor provoca bătăi de cap", a declarat în ajun la un post TV unul din autorii iniţiativei preşedintele fracţiunii liberal democrate, Valeriu Streleţ.

În acelaşi timp, Partidul Democrat, care de asemenea intră cadrul Coaliţiei de guvernare, propune "să nu forţăm acum, să nu organizăm în grabă acest referendum, dar să-l desfăşurăm odată cu alegerile locale generale de anul viitor". Democraţii propun organizarea referendumului concomitent cu alegerile locale din 2015.

Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a declarat că "alegerile parlamentare sunt prea importante şi nu este necesar de a fi create confuzii în rândul cetăţenilor".

"Noi nu suntem categoric împotrivă. Dar noi nu dorim ca lucrurile să fie făcute în grabă. Dacă vom organiza referendumul în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, oamenii vor vorbi doar despre referendum şi nu vor şti pentru cine să voteze", a spus Diacov.

Dacă CC va da un aviz pozitiv, atunci deputaţii vor include proiectul de lege pe agenda Legislativului, ale cărui şedinţe ar putea avea loc pe 25-26 septembrie.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав