Cutremure stiri: 505

Guvernul Moldovei zădărniceşte organizarea alegerilor în Rusia

3 oct. 2014,, 10:00   Politică
3219 1
Foto: noi.md
Guvernul Moldovei, în spatele căruia stă Coaliţia Liberal-Democrată de guvernare, zădărniceşte organizarea alegerilor cetăţenilor Moldovei în Rusia, a spus joi, într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag", preşedintele Partidului Social Democrat (PSDM), Victor Şelin.

Potrivit lui, cu două luni în urmă el s-a adresat la CEC cu solicitarea de a explica procedura de organizare a votului peste hotare.

„În 2010, la alegerile parlamentare în UE au fost deschise 50 de secţii de vot, iar în Rusia – patru. Capacitatea medie a unei secţii este de pînă la 5 mii de oameni. Am primit informaţie oficială de la SFM că în Federația Rusă sînt 700 de mii de muncitori moldoveni. Ei în mare parte sînt susţinători ai Uniunii Vamale. Autorităţile le refuză în dreptul constituţional la alegere. Nu este destul că au fost lipsiţi de posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă decent în Patrie, ei mai sînt şi ignoraţi ca cetăţeni”, consideră Şelin, opinînd că pentru votarea adecvată a reprezentanţilor diasporei moldoveneşti din Federația Rusă trebuie organizate cel puţin 200 de secţii de vot.

Şelin se îndoiește de faptul că Guvernul va aloca bani în acest scop.

„CEC face referire la cabinetul de miniştri şi este dispus să îndeplinească orice muncă organizaţională. Acum întrebarea constă doar în dorinţa politică a executivului de a urma procedurile democratice. Dar el este panicat. Deoarece dacă cetăţenii Moldovei se vor expune în masă pentru Uniunea Vamală, va deveni inevitabilă schimbarea configurației puterii”, a menţionat politicianul.

Legislaţia moldovenească, ca şi în multe alte ţări, permite deschiderea secţiilor de vot peste hotare doar pe lîngă reprezentanţe diplomatice şi consulate, "indiferent de numărul" cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în acea ţară. Totodată, Guvernul are dreptul să semneze acorduri cu ţările în care locuiesc mulţi cetăţeni ai Moldovei, pentru a deschide secţii în centre culturale ale moldovenilor şi uniuni etnice.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав