X 
Cutremure stiri: 505

Guvernul grec a supraviețuit unui vot de încredere

11 oct. 2014,, 10:15   Externe
3151 0
Foto: agerpres.ro
Guvernul de coaliție al premierului conservator grec a supraviețuit, la începutul zilei de sîmbătă, unui vot de încredere în Parlament asupra politicilor sale de austeritate economică, care, insistă el, au ajutat țara să se pregătească pentru o ieșire anticipată din programul ei de salvare, relatează agenția DPA.

Coaliția la putere a primului ministru Antonis Samaras a cîștigat votul în parlamentul de 300 de locuri, cu 155 pentru și 131 contra, la sfîrșitul unei dezbateri de trei zile.

Victoria a venit ca o ușurare pentru Samaras, a cărui popularitate a coborît la un nivel record în timp ce partidul său conservator de guvernămînt Noua Democrație (ND) și partenerul socialist de coaliție PASOK se luptă să reducă șomajul — care este de aproape 27% — și să revigoreze economia, notează DPA.

Samaras a cerut votul pe fondul unui impuls în creștere din partea partidului de extremă-stînga SYRIZA pentru alegeri anticipate. SYRIZA, care a fost liderul unei campanii de renegociere a termenilor planului de salvare a țării, a declarat în mod repetat că guvernul nu are sprijinul necesar în Parlament pentru alegerea unui nou președinte. Alegerile sînt programate în februarie.

Votul a intervenit în timp ce creditorii internaționali au de gînd să se întoarcă la Atena pentru a continua să revizuiască programul de salvare a țării la începutul lunii noiembrie, după anunțul testelor de stres bancare europene la 26 octombrie.
Grecia este în prezent supusă la a cincea — și ea speră să fie finală — revizuire a progresului reformelor sale economice de către creditorii internaționali, cu Samaras insistînd că țara este pregătită pentru o ieșire anticipată din programul de salvare.

"Nu avem nevoie de un alt plan de salvare, nici de un program obligatoriu de creditare", a declarat Samaras înaintea votului, adăugînd că obiectivul guvernului este de a ieși din memorandum cu un an și jumătate mai devreme decît era de așteptat.

"Alegerile anticipate ar fi un dezastru și ar anula tot efortul depus pentru a revigora finanțele Greciei", a adăugat el.

Accentul rundei actuale de discuții asupra austerității cu creditorii este pus în jurul bugetului Greciei pe 2015 și pe eforturile începute de guvern cu mult timp înainte de a reduce dimensiunile sectorului public umflat, precum și de a continua o revizuire controversată a sistemului de pensii.

Înaintea votului, cîteva mii de angajați din sectorul public și privat au demonstrat în fața Parlamentului.

Manifestanții, mulți dintre purtînd placarde pe care scria "UE și FMI afară din Grecia", au mărșăluit spre clădirea parlamentului împotriva reducerilor planificate de locuri de muncă.

Funcționarii publici protestează regulat contra reformelor cerute de creditorii țării, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional (FMI), care probabil vor lăsa mai multe mii de alți colegii de-ai lor fără un loc de muncă.

Grecia a primit aproximativ 240 de miliarde de euro (303 miliarde dolari) în ajutor de salvare din 2010.

În schimbul împrumuturilor, grecii au trebuit să îndure creșteri de impozite repetate, precum și reducerea pensiilor și salariilor.

Programul de salvare al UE pentru Grecia se încheie la sfîrșitul anului, în timp ce programul FMI se încheie la începutul anului 2016.

O ieșire anticipată ar face Grecia al treilea stat din zona euro, după Irlanda și Portugalia, ce iese din programul de salvare UE-FMI, mai notează DPA.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав