Cutremure stiri: 505

Feiruz Isaev: Vînzările angro de produse petroliere în Moldova ar putea deveni nerentabile

11 oct. 2014,, 13:45   Economie
8243 2
Foto: 24h.md
Vînzările angro de produse petroliere în Republica Moldova ar putea deveni nerentabile și neatractive pentru toți participanții pieței în cazul în care Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va adopta noua metodologie de formare a prețurilor la produsele petroliere în varianta ei actuală. Declarația aparține directorului companiei „LUKOIL-Moldova”, Feiruz Isaev, care a menționat că metodologia care este aplicată acum reflectă, în linii generale, realitatea de pe piață, informează NOI.md.

Referindu-se la proiectul noii metodologii de formare a prețurilor la produsele petroliere, Feiruz Isaev a menționat că „LUKOIL-Moldova” deja a obosit să explice că prețul la carburanți pe piața internă se formează ținînd cont de trei factori: cotațiile internaționale, cursul monedei naționale față de dolarul SUA și rezervele de produse petroliere la rafinăriile din apropiere. „Nouă vor să ne impună ceea ce distorsionează piața ca atare. Într-o economie de piață prețul trebuie să fie format de piață, nu să fie reglementat de cineva. Metodologia care este aplicată acum reflectă, în linii generale, realitatea de pe piață, însă dacă va fi adoptată varianta nouă, vînzările angro vor genera pierderi și vor fi neatractive pentru toți participanții pieței”, a declarat Feiruz Isaev.

Potrivit directorului companiei „LUKOIL-Moldova”, statul trebuie mai mult să aibă grijă de cauzele deprecierii puternice a monedei naționale. „Cursul valutar influențează foarte puternic prețul, or, noi importăm produsele petroliere, le vindem contra lei, cumpărăm valută la cursul comercial al băncilor și abia peste 20 de zile achităm livrările. Încă la începutul lunii septembrie cursul nu ajungea la 14 lei pentru un dolar SUA, iar acum el deja este de 14,75 de lei pentru un dolar. Pierderea acestor 75 de bani la diferența de curs se reflectă asupra prețului în mărime de 75 de dolari per tona”, a menționat Feiruz Isaev.
1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав