X 
Cutremure stiri: 505

Răspunsul Ucrainei la propunerea Poloniei privind Crimeea

20 sep. 11:30   Externe
10 ore in urma 4259 0

Ministerul ucrainean de Externe a declarat că compromisurile privind statutul teritorial al Crimeei sînt inadmisibile, după ce ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a sugerat ca Crimeea să fie plasată sub mandatul ONU și să fie organizat un referendum în anumite condiții.

Ministerul ucrainean de Externe a subliniat că integritatea teritorială a Ucrainei „nu a fost niciodată și nu poate fi un subiect de discuție sau compromis”, iar acest lucru este susținut atît de forțele armate ucrainene, cît și de parteneri și de dreptul internațional.

„Crimeea este centrul de greutate al arhitecturii europene de securitate. Restaurarea sa deplină este posibilă numai după de-ocuparea completă a întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv a peninsulei ucrainene”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe într-o declarație.

„Ne așteptăm în continuare la un sprijin puternic din partea partenerilor pentru a forța Rusia să revină la respectarea dreptului internațional și a Cartei ONU, să își retragă trupele și armele de pe întregul teritoriu suveran al Ucrainei și să îi restabilească integritatea teritorială”, a adăugat ministerul.

Anterior, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că Crimeea joacă un rol decisiv în problema posibilelor negocieri de pace dintre Ucraina și Rusia. De aceea, una dintre opțiunile pentru rezolvarea problemei peninsulei ar putea fi transferul acesteia sub mandat ONU.


„Crimeea are o importanță simbolică pentru Rusia, mai ales pentru Putin, dar și strategică pentru Ucraina. Nu văd cum pacea poate fi obținută fără demilitarizarea Crimeei”, a spus el.

Liderul Mejlisului poporului tătar din Crimeea, Refat Chubarov, a declarat că astfel de declarații sînt inacceptabile și cinice. Ele nu corespund intereselor naționale ale Ucrainei, precum și drepturilor și intereselor poporului indigen tătar din Crimeea din Ucraina.

3
2
4
4
38

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав