X 
Cutremure stiri: 501

Transnistria este îngrijorată de activizarea cooperării Moldovei cu NATO

12 noi. 2014,, 16:00   Politică
3372 8
Foto: vzglead.md
Activizarea cooperării structurilor de forţă ale Republicii Moldova cu structurile NATO îngrijorează Transnistria, a declarat ieri la Moscova preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul acestuia, Șevciuk a spus, într-o conferinţă de presă susținută după semnarea la Moscova a cîtorva acorduri interdepartamentale, că cooperarea dintre Moldova şi NATO "adaugă tensiuni în interacţiunea dintre Chişinău şi Tiraspol".

"Pregătirea structurilor de forţă moldoveneşti este percepută de transnistreni ca pregătire sau pentru o agresiune, sau pentru o provocare. Ştim despre acordul dintre ministerele Apărării ale Moldovei şi României, ceea ce generează întrebări suplimentare şi este privit diferit în Transnistria. Acestea sînt elemente care provoacă nu doar tensiuni, dar şi neîncredere între ambele maluri ale Nistrului", a afirmat liderul tiraspolean.

Totuşi, Şevciuk speră că "partenerii de la Chişinău vor alege calea corectă, la a cărei bază va sta lipsa chiar şi a intenţiilor de a rezolva cu forţa problemele dintre Tiraspol şi Chişinău".

Liderul transnistrean este de părere că locuitorii regiunii trebuie singuri să-şi decidă viitorul. Şevciuk a declarat despre disponibilitatea de a desfăşura un nou referendum privind autodeterminarea sub egida internaţională, dar cu condiţia că rezultatele vor fi recunoscute. El a amintit că în Transnistria au fost desfăşurate cîteva referendumuri. Potrivit rezultatelor ultimului dintre acestea, din 2006, circa 97% dintre locuitori "au susţinut ideea independenţei RMN".

"De aceea, preferinţele transnistrenilor sînt evidente. Întotdeauna am propus organizaţiilor internaţionale, dacă au dubii în privinţa acestor preferinţe, să desfăşoare un referendum sub egida internaţională, dar cu condiţia că rezultatele vor fi recunoscute. Considerăm că aceasta este cea mai scurtă şi directă cale în reglementarea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol, fiind bazată pe voinţa oamenilor", a spus Şevciuk.

Vicepremierul Federației Ruse, reprezentantul special al preşedintelui pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a confirmat că Rusia şi pe viitor va acorda sprijin Transnistriei, protejîndu-şi conaţionalii ce locuiesc în regiune.

Şevciuk şi Rogozin au convenit ca în primele zile ale lunii decembrie să inspecteze construcţia obiectelor sociale edificate în Transnistria de organizaţia rusă necomercială "Integrarea Euroasiatică".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав