X 
Cutremure stiri: 505

Dolganiuc: Problema alegerii șefului statului nu va fi soluționată nici în 2016

16 dec. 2014,, 17:15   Politică
5471 1

Foto: glasul.md

Analistul politic Valentin Dolganiuc este de părere că partidele de guvernare nu vor reuși să soluționeze problema alegerii șefului statului, prin modificarea Constituției, nici în noua legislatură a Parlamentului. Opinia a fost exprimată de fostul deputat pentru NOI.md, în contextul declarațiilor făcute recent de Mihai Ghimpu, care a anunțat că PL are o viziune diferită de cea a PLDM în ceea ce privește procedura de alegere a șefului statului.

Astfel, în timp ce liberal-democrații optează pentru organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției, astfel încît președintele să poată fi ales direct de popor, liberalii se pronunță pentru ca acesta să fie ales în continuare de Parlament, dar cu un număr mai mic de voturi, cota urmînd a fi micșorată de la 61 la 51 de voturi. PL propune ca această modificare să fie efectuată, de asemenea, prin referendum național.

În opinia analistului Valentin Dolganiuc, ambele proiecte de modificare a Constituției nu vor avea sorți de izbîndă, în condițiile în care aceste inițiative nu sînt în interesul clasei politice, spune analistul.

„Trebuie modificat articolul 78 din Constituție, astfel încît președintele să fie ales cu o simplă majoritate. 3/5 din numărul de deputați este un număr arbitrar, o anomalie. Prin introducerea acestei cote s-a încercat iarăși să se împace și capra, și varza. Trebuia înainte de alegeri să purceadă la modificarea Constituției, dar lor le este frică de acest lucru. Fiecare partid încearcă să se folosească de acest as din mînecă pentru a bloca activitatea majorității parlamentare. Cred că nu se va ajunge la modificarea Constituției, iar în consecință, în 2016 se va repeta situația din 2010 cînd nu am avut președinte timp de doi ani. Se va recurge la cumpărarea voturilor și mituirea deputaților”, a remarcat Dolganiuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав