X 
Cutremure stiri: 505

Reacţia lui Leancă şi a juriştilor despre funcţiile incompatibile ale unor deputaţi

10 ian. 2015,, 10:30   Politică
7185 6

Foto: noi.md

Pe 8 ianuarie a expirat termenul legal în care cei 25 de aleşi ai poporului care deţin funcţii incompatibile cu mandatul de deputat au trebuit să decidă pentru ce post optează. Cei mai mulţi dintre ei administrează afaceri sau sunt aleşi locali. De asemenea, în noul Parlament sunt şi 11 membri ai Guvernului care cumulează funcţia de deputat.

Premierul în exerciţiu Iurie Leancă a fost ales şi deputat pe listele Partidului Liberal-Democrat. Demnitarul susţine că legislaţia îi permite să deţină ambele funcţii.

"Nu există, nu există situaţie de incompatibilitate", a menţionat premierul Iurie Leancă.

Unii jurişti susţin că membrii Guvernului demisionar pot deţine aceste funcţii până la învestirea noului Executiv.

"În cazul acelor miniştri ei sunt în actualul guvern în exerciţiu, iar mandatul general este expirat. Ministru în exerciţiu nu este ministru plenipotenţiar. Sunt normele constituţionale generale şi legea Guvernului", a explicat expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochescu.

Alţi jurişti au o altă părere.

"Chiar dacă Guvernul este demisionar, el oricum se ocupă de anumite treburi care ţin de administrarea statului. Persoana care ocupă o funcţie care este incompatibilă cu funcţia de deputat trebuie oricum să-şi dea demisia pentru a asigura transpunerea în viaţă a principiului separării puterilor în stat", a spus juristul Vitalie Nagacevschi.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi exercită mandatul până în data validării alegerilor pentru noul Parlament. Rezultatul scrutinului din 30 noiembrie au fost validate de Curtea Constituţională în data de 9 decembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав