X 
Cutremure stiri: 505

Tergiversarea formării unei majorităţi parlamentare: O bătaie de joc faţă de electorat

11 ian. 2015,, 13:30   Politică
8412 9

Foto: totul.md

Este o bătaie de joc faţă de electorat şi o piedică în avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene. Astfel califică unii analişti şi reprezentanţi ai societăţii civile tergiversarea formării unei majorităţi parlamentare. Aceştia mai spun că incapacitatea reprezentanţilor PLDM, PD şi PL de a finaliza rapid tratativele pentru crearea coaliţiei este inexplicabilă, întrucît politicienii au deja o experienţă de conlucrare.

„Este o mare bătaie de joc faţă de electorat. Impactul negativ este asupra populaţiei de aici pentru că cu cît mai mult se va tergiversa acest proces, cu atît mai tîrziu Republica Moldova va intra într-o normalitate şi în primul rînd într-un dialog direct cu Uniunea Europeană”, a spus analistul politic, Valentin Dolganiuc.

„Faptul că cele trei partide au declarat că sînt gata să formeze o coaliţie de guvernare ,au guvernat deja împreună începînd cu 2009, au o experienţă de coabitare politică în alianţă ne-a făcut să aşteptăm ca această coaliţie să fie formată rapid, în cîteva 2-3 săptămîni maximum. Tergiversarea demonstrează că de fapt voinţa politică nu există şi există nişte interese meschine care sînt ascunse în spatele unor cuvinte frumoase. Noi cetăţenii, aşteptăm de fapt declaraţii foarte clare privind combaterea corupţiei prin priorităţi de guvernare, prin reforma justiţiei, iar liderii acestor trei partide s-au bălăcit în a discuta mărunţişuri o lună jumătate deja”, a menţionat analistul politic, Arcadie Barbăroşie.

„Responsabilitatea actualilor guvernanţi este să se apuce cît mai repede de lucru şi asta aşteaptă cetăţenii. ... situaţia din Republica Moldova nu este de lăsat de aşteptat. Faptul că atît de mult se tergiversează chiar este de neexplicat şi eu bănuiesc că problema este în partajarea funcţiilor şi iarăşi vom avea şefi de instituţii de stat care se vor supune partidului şi nu vor pune interesul public pe primul plan”, a comunicat directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

„Nu înseamnă nimic altceva decît faptul că nu găsesc înţelegere la repartizarea funcţiilor. De fapt, 30 noiembrie nu a fost pentru ei o lecţie serioasă acordată de către electorat. Situaţia în Republica Moldova la ora actual este dramatică pentru că nu avem un buget aprobat şi sistemul financiar-bancar este la pămînt”, a specificat expertul media, Vasile Năstase.

Este pentru prima dată în cei 23 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova cînd aleşilor poporului le ia atît de mult timp să formeze o majoritate parlamentară. În condiţiile în care potrivit legii, sesiunea de primăvară începe în luna februarie, iar nicio fracţiune parlamentară nu a înaintat un demers pentru convocarea unei şedinţe speciale, o serie de aspecte importante sînt amînate pentru o perioadă nedeterminată. Este vorba despre alegerea preşedintelui Legislativului, vicepreşedinţii, formarea componenţei comisiilor permanente şi nu în ultimul rînd formarea unui nou Guvern.

Repartizarea fotoliilor de conducere în Legislativ şi crearea comisiilor parlamentare pot fi amînate pînă la începutul lunii februarie, cînd, potrivit Constituţiei trebuie să înceapă sesiunea de primăvară. Pentru a convoca o şedinţă extraordinară pînă atunci sînt necesare semnăturile a o treime dintre legislatori. Niciuna din formaţiunile care au declarat că vor fi în opoziţie, însă, nu dispune de suficiente voturi pentru a înainta un atare demers.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав