Cutremure stiri: 507

Croitoru: ANRE-ul trebuie ori desființat, ori reformat în totalitate

7 aug. 2015,, 10:51   Politică
3401 1

Croitoru: ANRE-ul trebuie ori desființat, ori reformat în totalitate
Foto : arena.md

Majorarea prețului la gazele naturale pentru populație este o decizie absolut ilegală, care a fost adoptată pe fondul situației politice din țară. De această părere este analistul politic Vasile Croitoru, care a explicat pentru NOI.md că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, în complicitate cu alte instituții cointeresate, ar fi aprobat majorarea tarifului în mod nejustificat, informează NOI.md.

Problema scumpirii gazului a fost pusă în discuție și în cadrul ședinței din această săptămînă a Consiliului Suprem de Securitate. Analistul susține că, deși cerințele formulate de Consiliu către instituțiile statului au un caracter de recomandare, acestea sînt luate în considerație.

„Problema respectivă este una legată nemijlocit de securitatea socială a statului. Scumpirile vor afecta fiecare locuitor în parte. Cert este că la această majorare nici nu trebuia să se ajungă, este o decizie absolut ilogică, care a fost adoptată pe fondalul situației politice. Atît ANRE, cît și „Moldova-Gaz”, dar sînt și alte instituții interesate de treaba respectivă, au procedat într-o formă netransparentă. Nu puteau ei recurge la asemenea acțiuni, știind, totodată, că Rusia ieftinește prețul la gazul livrat Moldovei. ANRE-ul ori nu ne trebuie în genere ca instituție, ori trebuie reformată în totalitate. Nu are rost tot Ministerul Economiei să facă calcule, prognoze, dar cei de la ANRE cu ce se ocupă? Ei nu urmăresc evoluția prețurilor la resursele energetice pe piața mondială? Este o situație absolut paradoxală”, a precizat interlocutorul.

Tot în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate din această săptămînă s-a discutat și despre posibile destabilizări ale situației interne. Premierul Valeriu Streleț a confirmat că există anumite riscuri în acest sens, dar nu a specificat unde își au originea.

În opinia lui Vasile Croitoru, cel mai probabil prim-ministrul s-a referit la unele organizații social-politice care, sub pretextul, înaintării unor revendicări sociale, își propun să destabilizeze situația.

„Cred că e vorba de anumite încercări venite de la unele organizații care chipurile revendică niște drepturi sociale, dar în mod ascuns, în realitate, vor să destabilizeze situația. Cred că s-a referit în special la acțiunile întreprinse de formațiunea politică condusă de Grigore Petrenco. Există și alte forme de destabilizare care amenință în permanență țara noastră. Atît timp cît există conflictul din estul Ucrainei, el reprezintă un risc la adresa statului. Problema transnistreană cu separatismul, relația tensionată cu Comratul etc.”, a punctat analistul politic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав