X 
Cutremure stiri: 505

Expert: Prognozele optimiste despre creșterea exporturilor în UE nu s-au justificat

20 sep. 2015,, 13:30   Economie
5499 1
Эксперт: Оптимистичные прогнозы о росте экспорта в ЕС не оправдались
Foto: totul.md
Potrivit spuselor Elenei Gorelova, doctor în economie, pe fundalul stagnării circuitului exterior de mărfuri cu Uniunea Europeană, s-a produs scăderea considerabilă a volumului comercial cu Federația Rusă.

„Cînd a fost semnat acordul, s-au ghidat nu de scopuri economice, nici de interesele economice naționale ale țării noastre, ci de scopuri pur politice”, - a menționat Gorelova în interviul pentru corespondentul Sputnik, adăugînd că semnarea acordului a fost pripită și nejustificată, iar greșeala principală a fost refuzul de a susține consultări cu Rusia înainte de implementarea acestui document.

Expertul consideră că în actuala situație economică mărfurile moldovenești nu au șanse să-și sporească masiv prezența pe piețele europene. Înainte de toate, din motivul că producătorii europeni singuri se confruntă cu probleme la comercializarea producției lor. De aceea, - spune Elena Gorelova, - acum rămîne doar să ne amintim cu ironie de prognozele optimiste de acum un an.

„Ei afirmau că vom avea creșterea exporturilor cu 15% în perspectiva pe termen scurt, iar în perspectiva pe termen lung se vor majora exporturile cu 16%, PIB-ul va spori cu 5%, vor crește salariile etc. Toate acestea sînt în documente”, - a relevat ea.

În acest context interlocutoarea consideră necesară revizuirea prevederilor Acordului de liber schimb cu UE, ținîndu-se cont de obiecțiile altui important partener de comerț exterior al țării noastre – Federația Rusă.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în opt luni 2015 exporturile de mărfuri autohtone în țările Uniunii Europene s-au majorat cu 0,3% și au însumat 722,1 milioane de dolari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав