Cutremure stiri: 505

Țăranu: Democrații s-au prins în propria capcană

10 noi. 2015,, 13:10   Parerile expertilor
2610 4

Țăranu: Democrații s-au prins în propria capcană
Foto: moldova.org

Formarea unei coaliții de guvernare fără participarea PLDM îi pune într-o situație complicată atît pe democrați, cît și pe liberali, susține analistul politic Anatol Țăranu. Intervievat de NOI.md, directorul Centrului de Analiză „Politicon” a menționat că eventuala cooptare a comuniștilor la guvernare – scenariu care le convine democraților – nu le va conveni liberalilor.

„PL nu are cum să facă o alianță cu comuniștii, pentru că asta ar însemnă să-și ia rămas-bun de la orice perspectivă electorală. În acest sens, fără PLDM alianța este imposibilă. Alta e că PD poate să-și permită să facă alianță inclusiv cu comuniștii, dar asta presupune neglijarea intereselor altui aliat de-al său – liberalii. În așa fel, democrații s-au prins în propria capcană. Nu este clar cum vor depăși acest impas, pe care singuri l-au creat prin demisia Guvernului Streleț”, a explicat intervievatul.

Anatol Țăranu afirmă că PLDM ar putea accepta să participe la guvernare doar în cazul în care partenerii de alianță vor îndeplini condițiile înaintate. Întrucît ținta acestor revendicări sînt democrații, este puțin probabil că ele vor fi realizate, susține analistul.

„Condițiile PLDM-ului sînt foarte dure și practic duc la destructurarea sistemului oligarhic, iar PD-ul nu poate să-și permită acest lucru, fiindcă stă la straja acestei structuri. Nu cred că PD va accepta la modul radical aceste condiții, iar asta va însemna că o coaliție cu participarea PLDM este imposibilă. Pe de altă parte, insistarea pe aceste condiții este o posibilitate pentru PLDM de a-și reface imaginea”, a adăugat analistul politic.

Chiar dacă admite că anumiți deputați ai fracțiunii liberal-democrate ar putea să nu se conformeze deciziei formațiunii de a se retrage în opoziție, Țăranu afirmă că „ruptura” nu va fi atît de mare încît să acopere deficitul de mandate necesare.

Recent, președintele interimar al PLDM, Valeriu Streleț, a declarat că formațiunea sa ar putea să-și revizuiască decizia doar dacă vor exista probe concludente că democrații nu mai controlează instituțiile statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав