X 
Cutremure stiri: 505

Detalii noi în cazul tinerilor pregătiți să organizeze destabilizări în Republica Moldova

17 oct. 14:14   Societate
3 ore in urma 870 0

Adițional informațiilor expuse în cadrul briefingului de presă, susținut de către Alexandru Musteața, director al Serviciului de Informații și Securitate, Viorel Cernăuțeanu, șef al Poliției Naționale și Victor Furtună, procuror-șef interimar al PCCOCS privind acțiunile forțelor de ordine de contracarare a intențiilor de destabilizare pe teritoriul Republicii Moldova, SIS a venit cu unele detalii.

Potrivit Serviciului de Informații și Securitate care a realizat o serie de operațiuni contrainformative și informative externe pentru a depista și preveni materializarea riscurilor la adresa securității naționale. În ultimile luni au fost colectate informații cu privire la tentativele de destabilizare a ordinii constituționale, în contextul proceselor electoraledin Republica Moldova. Acestea au fost expediate către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, precum și către Inspectoratul General al Poliției.

În cadrul operațiunilor a fost stabililit că Ilan ȘOR a utilizat paravanul ONG-ului „EURASIA” pentru finanțarea deplasării unor grupuri de tineri la Moscova, în vederea instruirii acestora privind tacticile și metodele de realizare a acțiunilor de protest.

O parte din acești tineri au fost antrenați de către instructori străini conectați la entitățile asociate structurilor private militare „Wagner” și „Ferma”, instituite de PRIGOJIN Evghenii. Totodată, unele persoane au fost selectate pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă, desfășurate în Bosnia și Herțegovina, precum și Serbia. Majoritatea instruirilors-au desfășurat de la începutul lunii septembrie și pînă la mijlocul lunii octombrie.

Programul de antrenament includea:

tactici de dezbinare națională, precum și destabilizare a ordinii constituționale;

  • tactici de provocare a organelor de menținere a ordini publice;
  • utilizarea armelor și a altor obiecte pentru provocarea daunelor fizice non-letale;
  • psihologia maselor;
  • confruntarea fizică cu forțele de ordine în timpul protestelor;
  • confecționarea și utilizarea articolelor de incendiere și a explozibilelor artizanale;
  • manevrarea dronelor, cu atașament special pentru exploziv sau incendiere.

Tipul de pregătire oferit cetățenilor Republicii Moldova indică asupra unor acțiuni ofensive în cadrul unor acțiuni de masă, cu scopul de a crea provocări și panică. Aceștia urmau să organizeze proteste și să participe la acțiuni violente, radicale și extremiste pe teritoriul național, în contextul desfășurării referendumului republican constituționalși alegerilor prezidențiale.

Conform datelor colectate de către Serviciul de Informații și Securitate, printre coordonatorii acestor acțiuni sînt cetățenii străini GOLOSKOKOV Konstantin și POTEPKIN Mikhail, ultimul supus sancțiunilor internaționale. Menționăm că POTEPKIN este cunoscut pentru conexiunile sale cu PRIGOJIN Evghenii și organizația rusă „FERMA”, care a fost implicată, în 2023, în finanțarea și organizarea acțiunilor destabilizatoare de protest din Republica Moldova. Acesta, la moment, este responsabil de realizarea acțiunilor de influență malignă la nivel mondial, în cadrul entității „AKSON”.

La fel, SIS a reușit identificarea altor 11 cetățeni străini care au acordat asistență taberelor de pregătire din Bosnia si Herțegovina și Serbia, acționînd sub formă de instructori, după cum urmează:

  • LUCHNIKOV Aleksandr
  • MOSKVIN Serghei
  • SOLOVICH Sergey
  • BEKER Andrei
  • VOLKHONSKI Aleksandr
  • GRUNICHEV Aleksey
  • BUBNOV Gheorgii
  • VILDIAEV Vladimir
  • RUSSU Danila
  • NEKLYUDOV Dmitrii
  • ANGELOV Mircho

Subliniem că ANGELOV Mircho, pe lîngă faptul că a fost unul din instructorii taberelor de gherilă pentru cetățenii Republicii Moldova, a fost implicat și în realizarea actelor de vandalism, cum ar fi sabotarea mai multor bancomate din Chișinău, în scopul provocării panicii în societate, în primăvara anului curent.

La moment, 4 dintre cetățenii Republicii Moldova, instruiți în cadrul taberelor de gherilă, din Bosnia și Herțegovina, precum și din Serbia, au fost reținuți de către PCCOCS și plasați în arest preventiv pentru o perioada de 30 de zile.

Serviciul de Informații și Securitate în comun cu autoritățile naționale de aplicare a legii, a menționat că monitorizează activ riscurile si amenințările pentru asigurarea securității cetățenilor pe întreg teritoriul național. În acest moment gradul de pericol în spațiul public se menține la nivel redus.

3
2
1
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав