X 
Cutremure stiri: 501

Mormintele devin deficitare

10 feb. 2016,, 19:10   Societate
16300 3
Могилы становятся дефицитными
Foto: terra.md
Anghelina Taran

Rezervele de teren ale celui mai mare cimitir din Chișinău (și ale unuia dintre cele mai mare cimitire din Europa), „Sfîntul Lazăr”, de pe str. Doina, practic, sînt epuizate. Cimitirul nu mai are unde se extinde, deoarece dincolo de gard se află terenurile agricole ale Primăriei Grătiești, iar în celelalte 10 cimitire din oraș, la fel, nu sînt locuri libere, iar unele dintre ele deja s-au închis. Suprafața totală a mormintelor în Chișinău ajunge la circa 140 de hectare. Apare o întrebare firească – unde vom înmormînta morții? Pe marginea acestei chestiuni urmează să fie luată i decizie la ședința Consiliului municipal Chișinău.

Pe ordinea de zi a ședinței din 11 februarie, a fost inclus proiectul privind modificarea Regulamentului de funcționare a cimitirelor în or. Chișinău (aprobat în 2010, modificat în 2014). Proiectul de hotărîre, afișat pe site-ul Primăriei, a generat un șir de întrebări, presupuneri și emoții, pe rețelele de socializare au apărut discuții aprinse. Propunerile înaintate au fost comentate pentru NOI.md de către șefa Întreprinderii Municipale „Combinatul de servicii funerare”, Ludmila Boțan, care va prezenta aceste proiect la ședința CMC-ului.

Cînd mormîntul poate fi reutilizat

Proiectul prevede, în special, ca „autorizațiile (certificatele de arendă), eliberate gratuit, să nu fie utilizate repetat și să nu fie transmise prin moștenire. În locurile oferite gratuit nu este permisă construcția cavourilor și a altor construcții funerare”.

Potrivit Ludmilei Boțan, în vechiul Regulament privind funcționarea cimitirelor în Chișinău din 1965 era prevăzut că persoanele născute la Chișinău pînă în anul 1944 au dreptul la un mormînt gratuit, fără dreptul de transmitere prin moștenire. În total, au fost eliberate 944 de autorizații (jumătate dintre acestea – la Cimitirul Central și jumătate – la restul).

În actualul regulament asemenea punct nu există, însă trebuie să le amintim moștenitorilor celor cărora le-au fost eliberate aceste autorizații că ele nu pot fi transmise și moștenite. Adică rudele trebuie să înțeleagă că acele locuri nu le aparțin și că acolo nu pot fi înălțate construcții mari.

Punctul ce ține de arenda sectorului pe termen nelimitat se propune a fi completat cu următoarea sintagmă: „În contextul gestionării raționale a terenurilor cimitirelor, concesionarul este obligat, la apariția necesității înhumării, să refolosească lotul utilizat, cu condiția expirării a 7 ani de la ultima înhumare”.

Ludmila Boțan a menționat că și în Regulamentul privind cimitirele, aprobat prin HG din 1998 (adică pentru întreaga țară) se menționa că unei familii i se permite rezervarea a cel mult trei locuri, totodată, se recomandă construcția unui cavou unde pot fi înhumate rudele apropiate. Adică se recomandă reînhumarea, pentru a folosi rațional suprafața cimitirului. De aceea, în Regulamentul privind funcționarea cimitirelor din Chișinău se propune utilizarea mai rațională a locurilor, care au devenit deficitare.

„Noi precizăm: după expirarea a 7 ani oamenii nu trebuie să caute locuri pentru înhumare, iar pentru membrii unei familii să fie utilizate cele existente, deoarece, peste șapte ani, acolo nu rămîne practic nimic, în afară de oseminte. Acestea pot fi reînhumate la un nivel mai jos – potrivit normelor, se sapă o groapă 1 m x 1 m, osemintele se pun într-un sac din pînză și se coboară în această groapă. Iar pe locul eliberat este coborît sicriul cu noul defunct”, explică conducătorul întreprinderii.

Însă în Regulamentul privind cimitirele este scris că folosirea cimitirului închis sau a unui sector al cimitirului aflat în funcțiune pentru reînhumare este permisă doar peste 15 ani după ultima înmormîntare, pe sectoarele neîngrijite, abandonate. În cazuri separate, cînd condițiile de înhumare în cimitire sînt favorabile, acest termen, după coordonarea cu centrul teritorial de medicină preventivă (acum – CNSP), poate fi redus pînă la 10 ani.

În 2014, în Regulamentul privind funcționarea cimitirelor din Chișinău a fost adăugată sintagma: „Mormintele care nu prezintă valoare istorică, au peste 20 de ani și în privința cărora nu există solicitări din partea rudelor de gradul întîi, pentru care nu a fost achitată taxa de întreținere, pot fi distribuite pentru rezervare sau înhumare”.

Dacă acolo sînt oseminte, acestea vor fi reînhumate într-o groapă comună (uneori nu rămîne nimic). Adică înhumarea repetată la nivelul capitalei deja este legiferată.

Însă termenul propus de șapte ani, după care este permisă reînhumarea, trebuie precizat, deoarece apar contradicții cu alte regulamente.

E timpul să eliberaţi locul

Însă nu toţi au rude apropiate îngropate la Chişinău, timpul pentru reînhumare a trecut, iar cimitirul are nevoie de noi locuri pentru morminte.

La prima etapă, ÎM „Combinatul servicii funerare”, ce administrează cimitirele din oraş, propune folosirea a două sectoare (circa 1100 de morminte, ce ocupă un hectar) a cimitirului „Sfîntul Lazăr”, unde sînt înhumate persoane neidentificate şi oameni ai străzii. Cheltuielile pentru înmormîntarea lor au fost suportate de stat. Însă uneori se găsesc rudele persoanelor fără adăpost, care instalează pe mormintele lor monumente şi garduri. Dar aceste morminte nu le poate pretinde nimeni pentru reînhumare. Totuşi acestea au deja peste 30 de ani de cînd sînt lăsate în paragină.

„Am propus să începem înhumările repetate din sectoarele în care au fost îngropate persoane neidentificate (pe plăcuţe sînt indicate doar numere), deoarece aceasta este cea mai mare problemă. Ţinînd cont de faptul că, timp de un an, la Chişinău mor cîte cinci mii de oameni, dacă vom folosi două sectoare şi teritoriul rezervat, atunci vom avea un an de rezervă pentru a decide problema cimitirelor din capitală.

Însă extinderea teritoriului cimitirului de pe str. Doina nu are sens. Timp de peste 50 de ani, din 1964, acesta a crescut pînă la 109 ha, extinzîndu-se cu cîte 2 ha pe an. Dacă vom continua în asemenea ritmuri, atunci le vor lăsa urmaşilor doar cimitire. De ce să utilizăm astăzi solul fertil pentru morminte, cine va dori să-şi construiască case pe oseminte? Eu înaintez propuneri ca cimitirele să fie utilizate conform destinaţiei, pornind de la experienţa pe care o am în domeniu, iar consilierii trebuie să-şi expună părerile pentru a soluţiona problema”, spune șefa Serviciilor funerare.

După cartierele cu persoane neidentificate şi oameni ai străzii, am putea începe reînhumarea în cele mai vechi cartiere, care din 1964 nu sînt vizitate de nimeni. Dar poate fi realizată o altă variantă de înhumare, acceptată în toate ţările lumii – incinerarea. NOI.md a scris deja despre aceasta.

În cazul reînhumărilor există riscul dispariţiei mormintelor ce au importanţă istorică şi culturală. De exemplu, aşa a dispărut fără urmă mormîntul ultimului guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi (la începutul anilor 2000 acesta încă era). Pînă în prezent nu există un registru al mormintelor de acest gen, deşi combinatul s-a adresat la Ministerul Culturii şi Ministerul Economiei. Deocamdată, verificarea importanţei osemintelor înhumate se face conform informaţiei plasate pe Internet. Însă aceasta nu este o soluţie pentru o capitală europeană.

Tîrgul vanității

Cimitirele noastre se deosebesc prin coloritul ce le conferă mulţimea de construcţii şi monumente pe morminte. Uneori se pare că astfel cei vii se întrec la bogăţii, transformînd cimitirul într-un tîrg al vanităţii. În acest sens, în Regulament se propune înlocuirea punctului ce permite construcţia pe morminte a capelelor, mausoleelor, monumentelor şi altor instalaţii, cu un articol prin care se recomandă instalarea obiectelor uşor demontabile, pentru ca sectorul să poată fi utilizat ulterior pentru reînhumări. În opinia mea, trebuie nu cuvîntul „recomandă”, dar „interzice” construcţia mausoleelor etc., deoarece recomandările pot fi ignorate.

Am văzut la cimitirul armenesc o construcţie ciudată, o adevărată casă pe mormînt, care stă acolo de 20 de ani. Şi nu poţi face nimic cu ea. Iar construcţiile cu două sau trei etaje pe morminte deja nu mai constituie ceva ciudat, nemaivorbind de plăcile din beton cu grosimea de 50 cm. Asta în timp ce mărimea un sector este de 1,2 m x 2m5 m, iar distanţa între sectoare este de 30 cm.

Cum apar aceste construcţii în cimitirele noastre, nu e clar. Or, construcţia monumentelor funerare cu înălţimea ce depăşeşte 1,75 m este posibilă doar cu autorizaţia Direcţiei arhitectură.

Gardurile de pe morminte vor fi scoase

Cea mai discutată propunere este „Se interzice îngrădirea terenului concesionat. Îngrădirile existente vor fi demontate şi scoase de pe teritoriul întreprinderilor municipale de către titularii autorizaţiilor pînă pe data de 01.05.2016. După expirarea termenului limită, ÎM „Combinatul Servicii Funerare” va demonta şi evacua îngrădirile de pe teritoriile cimitirelor, fără consimţămîntul concesionarului”.

În reţelele de socializare deja au fost lansate presupuneri că Primăria vrea să ducă aceste garduri la metal uzat şi să facă bani. Ludmila Boţan explică această iniţiativă prin faptul că pe distanţa de 30 cm dintre morminte, dacă acestea sînt îngrădite, patru hamali nu pot trece cu sicriul. Mai mult, capetele ascuţite al îngrădirilor sînt periculoase. Anul trecut, în timpul unei ceremonii funerare din Anenii Noi, un copil a căzut pe unul dintre aceste garduri şi a murit.

„Noi propunem să nu fie instalate îngrădiri pe noile morminte, iar pe cele existente să începem demontarea lor pe str. Doina, în cartierele unde sînt înhumate persoane neidentificate şi oamenii străzii. Am propus termenul pînă pe 1 mai, deoarece de Paşti, oamenii vin să curețe mormintele şi ar putea scoate îngrădirile. Poate o perioadă aceste construcţii metalice vor fi păstrate în depozite, pentru ca proprietarii să le poată lua. Noi informăm oamenii prin intermediul panourilor instalate la cimitire şi pe site-ul nostru http://serviciifunerare.md”, spune Ludmila Boţan.

Potrivit ei, mulţi dintre oamenii care au sunat la Combinat şi-au exprimat acordul cu faptul că cimitirul „Sfîntul Lazăr” nu trebuie extins şi cu interzicerea înălţării construcţiilor funerare. Oamenii consideră că manifestarea durerii trebuie să fie mai modestă.

Vom fi amendaţi?

În 2009, Consiliul municipal Chişinău a adoptat decizia privind majorarea tarifului pentru întreţinerea cimitirelor de la 6 pînă la 120 de lei. Acum se propune introducerea unei penalităţi în mărime de 10% pentru neachitarea la timp a taxei. Însă, precum s-a constatat, această plată urmează să o achite cel care a încheiat contractul de arendă (rezervare). Dacă concesionarul nu respectă această condiţie, atunci rezervarea ar putea fi anulată (conform hotărîrii Guvernului). Însă sînt şi persoane care achită pentru mormintele rudelor, fără a avea autorizaţie. În 2014, această taxă era achitată pentru 5-7% morminte, iar în 2015 – 8%, datorită facilităţilor pentru pensionari şi invalizi.

„Dacă pe un sector este înhumat cineva dintre rudele voastre, trebuie să hotărîţi ce faceţi cu mormîntul. Dacă intenţionaţi să-l folosiţi repetat după expirarea termenului prevăzut, atunci locul trebuie rezervat şi achitată taxa de întreţinere”, spune Ludmila Boţan.

Însă, atît în hotărîrea Guvernului, cît şi în Regulamentul de funcţionare a cimitirelor se spune că mormintele pot fi „luate” doar dacă sînt neîngrijite şi părăsite. Pentru a nu lăsa loc pentru interpretări contradictorii, trebuie să fie scris clar ce poate face administraţia şi ce nu, pentru a evita cazurile cînd pe locul mormintelor persoanelor apropiate sînt înmormîntați alții.

Totodată, nu există claritate în ce priveşte taxa de 120 de lei pentru întreţinerea cimitirelor. Cine o achită? În hotărîrea Consiliului municipal, prin care sînt stabilite taxele pentru rezervare şi întreţinerea cimitirelor, nu se spune cine este plătitorul. Dacă în primul caz este clar, atunci în al doilea există doar o interpretare a ÎM „Combinatul Servicii Funerare”. Dar cum ar trebui să fie corect?

Această întreprindere promite să lanseze achitarea serviciilor prin Internet. A rămas doar banca să facă procedurile de rigoare. De achitarea online se interesează mulţi conaţionali de-ai noştri aflaţi peste hotare, care doresc să păstreze mormintele rudelor lor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав