X 
Cutremure stiri: 501

Cum şi de ce are loc discriminarea consumatorilor de energie electrică şi de pîine socială

2 mar. 2016,, 13:30   Economie
10491 0

Как и почему происходит дискриминация потребителей энергии и социального хлеба?
Foto: sputnik.md

Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie din Moldova

Sînt locuitor al Chişinăului, însă, slavă Domnului, încă nu fac parte din categoria persoanelor vulnerabile, care au dreptul la „pîine socială”. E trist că majoritatea celor care au nevoie de această pîine şi pur şi simplu cei nevoiaşi locuiesc în afara Chişinăului. Anume în acest mediu apar cele mai multe suferinţe din cauza familiilor distruse şi despărţite. Anume din acest mediu au ieşit 80% dintre medici, jurişti, profesori şi ingineri şi economişti din Chişinău, inclusiv unii dintre cei care au adoptat această hotărîre.

La această facilitate pentru locuitorii municipiilor Chişinău şi Bălţi – pîinea socială – mai trebuie adăugate şi alte facilităţi, care ar reduce semnificativ cheltuielile de întreţinere:

1. Din contul faptului că la centralele termoelectrice cea mai mare parte a cheltuielilor este inclusă în tariful la energia electrică, tariful la energia termică e redus cu 25-30%. De ce? Energia electrică este achitată de toţi consumatorii ţării, inclusiv consumatorii casnici vulnerabili, iar cea termică – doar de o parte dintre locuitorii Chişinăului şi Bălţiului.

2. Tarifele la gazele naturale pentru CET sînt mai mici cu 500 de lei pentru 1000 de metri cubi decît cele pentru consumatorii de gaze naturale la aceeaşi presiune. În consecinţă, o parte considerabilă a agenţilor economici achită confortul locuitorilor din Chişinău şi Bălţi. „Spic cu spic, patriei snop”, însă la Chişinău numărul săracilor este cu mult mai mic faţă de restul ţării, unde, din cauza acestei politici tarifare, lumea sărăceşte tot mai mult. Drept consecinţă, toate categoriile de consumatori de gaze naturale şi energie electrică, inclusiv categoriile vulnerabile ale populaţiei, care nu au dreptul la pîinea socială, asigură şi confortul locuitorilor din Chişinău şi Bălţi.

Însă există şi exemple de atitudine discriminatorie faţă de o categorie de consumatori de energie electrică din zona municipiului Chişinău. În ce constă acestea formă de discriminare?

1.În zona Chişinăului şi suburbiile acestuia există un grup mare de consumatori conectaţi la reţelele electrice de transport cu tensiunea de 110 kV. În tariful pentru această categorie de consumatori ANRE a inclus suplimentar 15 bani/kWt oră „pentru serviciile de distribuţie prin liniile de înaltă tensiune”.

În primul rînd, acestea sînt reţele de transport cu funcţii de sistem şi nu au avut niciodată funcţii de distribuţie – aceasta este o invenţie a ANRE, iar deţinerea acestor reţele de către un operator de distribuţie privat contravine legislaţiei naţionale şi internaţionale.

În rîndul al doilea, de ce serviciul de „distribuţie prin liniile de înaltă tensiune” cu lungimea de 30-50 km este apreciat de ANRE la 15 bani/kWh, iar serviciul de transport pe liniile cu o lungime de peste 4 mii km, prestat de ÎS „Moldelectrica” costă doar 14,5 bani/kWh? Doar din această poziţie, operatorul privat al reţelelor de distribuţie a energiei electrice obţine nejustificat circa 50-60 de milioane de lei anual și ANRE cunoaşte acest lucru.

În rîndul al treilea. De ce una şi aceeaşi categorie de consumatori conectaţi prin linii proprii la reţelele de transport, în una şi aceeaşi ţară, achită tarife diferite? Consumatorii din această categorie în afara zonei Chişinăului achită 153 de bani/kWh, iar cei din zona reţelelor de transport din Chişinău – 195 de bani/kWh? Diferenţa e de 42 de bani, iar asemenea consumatori sînt la număr circa 150!! Acest grup de consumatori ostatici achită absolut nemotivat peste 100 de milioane de lei pe an.

În urmă cu 2-3 săptămîni, operatorul comercial SA „Energocom” a cerut în instanţa de judecată de la operatorii de furnizare a energiei electrice să achite energia procurată anterior: „Gas Natural Fenosa” – 17,7 mil. $, RED ”Nord” – 1,2 mil. $, RED Nord-Vest – 1,8 mil. $.

În legătură cu aceasta apar dubii referitoare la corectitudinea stabilirii datoriei formate de „Gas Natural Fenosa” faţă de SA „Energocom”, care a pretins în instanţă $17 milioane (354 de milioane de lei la cursul de azi), fără penalităţi, iar „Gas Natural Fenosa” afirmă că, din cauză că ANRE nu a ajustat tariful la cursul de schimb, s-a format o datorie de 1,3 miliarde de lei. Aceasta ar însemna că „Gas Natural Fenosa” a furnizat, timp de un an, energie electrică la jumătate de preţ, ceea ce nu a avut loc.

Multe dintre cele menţionate în acest articol privind problema liniei LEA de 110 kV aflate în proprietatea „Gas Natural Fenosa”, într-un fel sau altul, au fost deja făcute publice. Doar din această cauză, operatorul privat cu licenţa de distribuţie obţine anual şi absolut nejustificat peste 150 de milioane de lei, fără a acorda vreun serviciu consumatorilor din zona respectivă.

Din cele menționate mai sus, putem face concluzii privind suma investiţilor anuale ale companiei, care au variat între 150 şi 270 de milioane de lei pe an. Din aceşti bani au fost înlocuite doar o parte dintre liniile 110 kV Chişinău-Criuleni, iar restul constituie lacrimi pentru perfecţionarea a 308 km ale LEA 110 kV aflate în proprietatea companiei. ÎS „Moldelectrica”, cu acelaşi volum de investiţii, asigură funcţionarea eficientă a reţelelor de transport cu lungimea de peste 4 mii km, cu tensiunea de 35, 100, 330 şi 400 kV.

Premierul Pavel Filip a declarat recent că tarifele şi politica tarifară se vor afla mereu în vizorul lui. Domnule premier, a apărut posibilitatea de a demonstra grija faţă de consumatori, creatori ai locurilor de muncă şi ai PIB-ului ţării, care mulţi ani la rînd se află nejustificat sub o presiune tarifară enormă.

Aceşti consumatori (printre care SA „Apă-canal”, SA „GlassContainer Company”, SA „Fabrică de Sticlă din Chişinău etc., circa 40 de întreprinderi), fără a beneficia de vreun serviciu, îmbogăţesc anual o companie privată de distribuţie cu experienţă internaţională. Cred că volumul anual al granturilor europene nerambursate nu ajunge la sumele scoase din ţară pe fluviul energetic. Numai SA „Apă-Canal”, anual, din cauza situaţiei cu LEA 110 kV, plăteşte suplimentar peste 25 de milioane de lei pentru energia electrică.

Ținînd cont de faptul că compania „Gas Natural Fenosa” a ajuns să fie datoare faţă de SA „Energocom” şi datoria depăşeşte costul liniilor de 110 kV aflate în proprietatea RED „Union Fenosa”, a ajuns momentul potrivit pentru ca SA „Energocom”, SA „Moldelectrica” şi „Gas Natural Fenosa”, sub egida Ministerului Economiei, să iniţieze negocierile de „vînzare-cumpărare” a liniilor de 110 kV din proprietatea operatorului privat, în proprietatea operatorului naţional al reţelelor de transport.

Desigur, apare întrebarea: cum şi din ce mijloace vor fi achitate plăţile?

O posibilă variantă ce urmează a fi realizată timp de un an:

1. ÎS „Moldelectrica” primeşte un credit bancar, cu garanţie de stat;
2. Achitarea acestui credit şi a dobînzii ar putea fi asigurată din contul majorării tarifului pentru transport cu 1,5 bani/kWh şi cu 5 bani/ kWh pentru agenţi economici din zona reţelelor 110 kV, deservite de „Gas Natural Fenosa”;
3. În paralel, revizuirea raportului de costuri a energiei termice/electrice la centralele electrice cu termoficare, ceea ce va permite reducerea costului energiei electrice produse de acestea şi, drept consecinţă, reducerea tarifului la energia electrică;
4. Trebuie revizuite şi tarifele pentru energia electrică produsă de CET, avînd în vedere reducerea tarifului la gazele naturale

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав