X 
Cutremure stiri: 501

Misiunile preelectorale ale lui Dmitri Rogozin

8 iul. 2016,, 11:00   Politică
10286 10
Предвыборные миссии Дмитрия Рогозина
Foto: actualitati.md

Xenia Florea

Vicepreședintele Guvernului Federației Ruse, reprezentantul special al președintelui FR în Transnistria și copreședintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse privind cooperarea economică, Dmitri Rogozin, nu a fost în vizite oficiale la Chișinău timp de doi ani.


În acest răstimp, dispoziția părții moldovenești s-a schimbat de la euforia semnării Acordului de asociere cu Uniunea Europeană (în anii 2013-2014, prim-ministrul Iurie Leancă, în spiritul sloganelor din anii 1990 a promis să hrănească Europa cu "alimente gustoase și să le dea să bea vin bun") pînă la o "depresie constructivă."

Economia națională a decăzut destul de puternic după pierderea pieței ruse, înghețarea relațiilor cu donatorii externi și furtul ulterior al miliardului de euro. Iar UE nu se grăbește să cumpere "produse alimentare gustoase și vin bun", contrar așteptărilor oficialilor guvernamentali, care au promis o creștere de două cifre a exporturilor către Uniunea Europeană.

Dmitri Rogozin a sosit la Chișinău chiar în momentul în care Acordul de asociere cu UE a intrat în vigoare pentru Republica Moldova, iar cifrele de export sînt din nou în minus (din ianuarie pînă în mai 2016 exporturile către UE au scăzut cu 10%).
Ca rezultat, linia comportamentală a părții moldovenești în iulie 2016 se deosebește cardinal de aceea din mai-august 2014, ca și tonul dialogului cu Dmitri Rogozin.

Un atribut neschimbat al vizitei președintelui adjunct al Guvernului FR în Republica Moldova au rămas poate pichetele militanților unioniști de la Aeroportul Internațional Chișinău, cu cererea de a-l declara pe Rogozin persona "non grata", pe care oficialul rus însuși i-a numit "fan-clubul meu".

Partea vizitei de la Chișinău

Pînă în prezent, la Chișinău, Dmitri Rogozin, era perceput, exclusiv, în calitate de copreședinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse privind cooperarea economică, ignorat fiind statutul lui de reprezentant special al președintelui Federației Ruse în Transnistria. În plus, în timpul fiecărei sosiri i se cerea să-și coordoneze programul "părții de vizită de la Tiraspol" cu partea moldovenească.

De această dată, Rogozin a fost primit la Chișinău și în calitate de copreședinte al Comisiei Interguvernamentale, dar și în calitate de reprezentant special al Transnistriei, după cum reiese din întîlnirea oficialului rus cu vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, în cadrul căreia au fost discutate perspectivele procesului de negocieri privind Transnistria. Problema soluționării conflictului a discutat-o cu Dmitri Rogozin și premierul Pavel Filip.

O astfel de schimbare a poziției oficiale a Chișinăului se explică simplu: se apropie alegerile prezidențiale. În țară situația economică e dificilă, nu există bani în buget, donatorii occidentali nu se grăbesc să ne ofere bani, înaintînd condiții, iar autoritățile moldovenești sînt în căutarea frenetică a unei ieșiri din situație. De exemplu, o deschidere completă a pieței rusești pentru vinurile moldovenești și produsele alimentare.

Potrivit declarației recente făcute într-un interviu pentru RIA "Novosti" de către ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Dumitru Braghiș, Republica Moldova speră să majoreze volumul exporturilor de vinuri în Rusia în acest an. Iar pentru a obține acest lucru, Chișinăul oficial este, aparent, gata să facă anumite concesii, inclusiv, în problema transnistreană.

La Chișinău, Dmitri Rogozin, în calitate de copreședinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse privind cooperarea economică, a discutat cu ministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmîc "Foaia de parcurs pentru relansarea relațiilor comerciale și economice dintre cele două țări". Conținutul acestui document a fost ținut în secret, dar după cum a declarat Rogozin la briefingul de totalizare susținut la Tiraspol, în Foaia de parcurs poate fi introdus punctul referitor la ridicarea blocadei Transnistriei.

"Ar fi fost posibil ca o serie de întrebări economice importante ce prezintă interes pentru Transnistria – calea ferată, tarifele – să fie incluse ca parte a unui subcompartiment în "Foaia de parcurs", în perspectiva viitoarei agende a relațiilor, care vor fi examinate la ședința Comisiei interguvernamentale Rusia-Moldova la sfîrșitul acestui an", a declarat oficialul rus.

Propria versiune a "Foii de parcurs" partea rusă le-a transmis-o colegilor moldoveni cu o săptămînă în urmă. După cum a declarat Dmitri Rogozin, la briefingul de la Chișinău, acest document reprezintă viziunea Moscovei asupra deciziilor care trebuie luate de autoritățile moldovene pentru a le sincroniza cu deciziile Guvernului Rusiei. Acum trebuie Chișinăul să vină cu propunerile sale.

Se preconizează ca lucrul asupra "Foii de parcurs" să fie finalizat în luna iulie, iar prima etapă a realizării măsurilor prevăzute de aceasta sînt programate pentru luna septembrie. Dar partea rusă are o condiție principială. „Pentru noi este important ca oamenii care vor începe să lucreze împreună să aibă competența deplină de a rezolva aceste probleme”, a subliniat Rogozin.

Ironia sorții?

În general, în toate acestea există o oarecare ironie a sorții: să se discute problema redeschiderii pieței rusești și să-i fie solicitată facilitarea embargoului anume acelei persoane, care, într-o anumită măsură, a devenit cauza introducerii sancțiunilor.

În luna mai 2014, forțele de securitate ale Moldovei au percheziționat la Aeroportul Chișinău avionul rusesc cu care zburase în vizită la Tiraspol viceprim-ministrul FR Dmitri Rogozin. A fost inspectat avionul, pusă sub sechestru și confiscată cutia cu semnăturile transnistrenilor pentru alipirea Transnistriei la Rusia.

„Acțiunile neprietenoase ale autorităților moldovenești împotriva delegației guvernamentale rusești conduse de viceprim-ministrul Dmitri Rogozin se vor răsfrînge asupra relațiilor economice dintre Moscova și Chișinău", avertiza atunci prim-ministrul FR, Dmitri Medvedev.

În rezultat, la 18 iulie 2014, ca urmare a acestui fapt și a altor acțiuni ostile din partea Chișinăului (interdicția difuzării canalului TV "Rusia-24", impunerea unor amenzi posturilor de televiziune ruse retransmise în Moldova: NTV, "Primul canal", RTR, REN TV), încinși de semnarea Acordului de asociere RM-UE, a fost introdusă interdicția privind importul de fructe și legume conservate din Moldova în Rusia, din 21 iulie a fructelor, iar de la 1 septembrie 2014 Rusia a impus taxe de import pentru carne, legume, cereale, zahăr, bere, vin, mobilă din Moldova, per total, pentru 19 poziții de marfă (deși importul de vinuri în Rusia fusese interzis încă începînd cu 11 septembrie 2013).

Și iată acum Chișinăul oficial discută cu Dmitri Rogozin "teme de acasă", pe care partea moldovenească trebuie să le îndeplinească, pentru a relua exportul la scară largă a mărfurilor moldovenești pe piața rusă.

Este clar că pînă la alegerile prezidențiale din 30 octombrie nici un fel de ”progrese” în relațiile cu Rusia nu se vor înregistra. Scopul lui Dmitri Rogozin a constat în a da semnalul: Rusia își poate potoli mînia, schimbîndu-și poziția în una mai puțin dură cu privire la problema embargourilor alimentare. Dar iată vor fi sau nu ridicate restricțiile și în ce măsură va depinde pe de o parte, de rezultatele alegerilor, în care ar putea învinge sau pierde forțele proruse sau pe care le-ar putea cîștiga "un candidat al Washingtonului", iar pe de altă parte, pe cît de pregătit e Chișinăul să facă concesii în problema transnistreană.

Înainte de vizita sa în Moldova, Dmitri Rogozin a subliniat, în mod clar, pe rețelele de socializare poziția părții ruse. "Moldova este cointeresată în piața rusă pentru vinurile sale, iar noi sîntem interesați în ridicarea blocadei Transnistriei", a scris el.

În cazul în care Chișinăul oficial este de acord, Moscova este gata să-și deschidă piața. Nu vor exista concesii în problema transnistreană: Chișinăul poate continua să reflecteze cu privire la avantajele pieței europene pentru producătorii moldoveni. Teoretic.

Termenul de îndeplinire a "temei de acasă" pentru partea moldovenească sub forma realizării "Foii de parcurs" e desemnat ca fiind: octombrie-noiembrie 2016.

În luna noiembrie (adică deja după alegerile prezidențiale) este programată o ședință a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse privind cooperarea economică, care nu s-a întrunit de trei ani. Dmitri Rogozin propune ca în calitate de observatori la ea să participe și reprezentanții Transnistriei.

Partea vizitei de la Tiraspol

În nerecunoscuta RMN în acest an, vor avea loc, de asemenea, alegeri prezidențiale generale (11 decembrie). Și, deși campania oficială va începe abia la 12 septembrie, neoficial aceasta este deja în plină desfășurare și e plină de acuzații și scandaluri.

Cei mai probabili candidați la președinție: președintele în exercițiu – Evgheni Șevciuk, care, în ciuda ratingurilor, care nu depășesc 10-11%, încearcă să rămînă pentru un al doilea mandat, și Vadim Krasnoselski, președintele Sovietului Suprem, o persoană din Compania "Sheriff".

În luna aprilie a acestui an, în regiune a izbucnit un conflict fără precedent între Evgheni Șevciuk și Sovietul Suprem, care constituie opoziția sa. Vicepreședintele Parlamentului Galina Antiufeeva l-a acuzat pe Șevciuk de furtul mijloacelor bănești oferite de Rusia, de furtul încasărilor din vînzarea gazelor naturale rusești și de trădare de stat. Potrivit celor mai modeste estimări, în conformitate cu versiunea ei, "RMN" a fost prejudiciată cu 100 de milioane dolari, din cauza căreia Transnistria a ajuns în pragul catastrofei economice. Evgheni Șevciuk a negat, la rîndul său, aceste acuzații, învinuindu-și adversarii de tentativă de lovitură de stat. Ca rezultat, în conflict a fost nevoit să intervină, partea rusă.

La mijlocul lunii aprilie, liderul transnistrean a întreprins o vizită la Moscova, pentru a solicita asistență financiară, în condițiile penuriei acute de fonduri în buget. Dmitri Rogozin, care îl primise în audiență, i-a dat clar și exact de înțeles сă „în condițiile politicii externe nefavorabile și a conjuncturii economice", părțile aflate în conflict trebuie să asigure un dialog constructiv în interesul cetățenilor, să se concentreze pe rezolvarea problemelor sociale și economice prioritare și să facă eforturi pentru a menține stabilitatea politică în regiune, iar campania preelectorală, care începe în luna septembrie, trebuie să treacă "în mod corect și într-un cadrul legal, fiind asigurată legitimitatea politică a rezultatelor alegerilor".

Cu toate acestea, "acțiunile militare" în republica nerecunoscută au continuat. După toate probabilitățile, la Moscova s-a decis că Transnistria s-a luat, în mod evident, prea mult cu jocul. Potrivit declarației făcute pentru NOI.md de către fostul ministru al Reintegrării Vasilii Șova, e clar cu ochiul liber că principala sarcină a părții vizitei de la Tiraspol a lui Dmitri Rogozin a devenit soluționarea crizei politice și căutarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor economice din regiune.

"Sarcina lui Rogozin, în timpul vizitei sale la Tiraspol, a constat în faptul de a calma puțin situația, ce a depășit, în mod clar, o anumită limită. Cred că acum în Transnistria va fi o acalmie temporară, dar, odată cu sosirea toamnei, situația va reveni, ca să spunem așa, pe obișnuitul său făgaș preelectoral", a opinat ex-ministrul.

După ce a sosit la Tiraspol, Dmitri Rogozin a avut o întrevedere cu Evgheni Șevciuk și cu Vadim Krasnoselski. Odată cu vizita lui în republică nerecunoscută, a fost transferată și următoarea tranșă de ajutor financiar din Rusia, în sumă de 622,7 milioane de ruble. Acești bani vor fi folosiți pentru plata indemnizațiilor pensionarilor transnistreni.

Însă, Dmitri Rogozin, vorbind în fața deputaților Sovietului Suprem, a accentuat: „Noi nu dăm peștele, noi oferim undița”. Rusia, potrivit spuselor lui, nu este dispusă să finanțeze unilateral "RMN", ci are drept scop stimularea dezvoltării economiei transnistrene, de aceea autoritățile locale, de asemenea, trebuie să depună anumite eforturi, în afară de acela de a solicita în mod constant sprijinul financiar al Moscovei.

Totodată, la Tiraspol, Dmitri Rogozin, a anunțat despre "accentul nou" în relațiile Rusiei cu Transnistria, a promis că va oferi unei serii de întreprinderi transnistrene comenzi pentru industria de apărare din Federația Rusă, a făcut apel către Tiraspol să treacă la stabilirea relațiilor directe cu unele regiuni rusești, să nu apeleze numai la centru, a comunicat că Rusia intenționează să aloce 30 de milioane de ruble pentru dezvoltarea sistemelor de irigare în RMN și a promis să promoveze interesele regiunii în negocierile cu partea moldovenească.

Va trebui să căutăm compromisuri

- Mi s-a părut că o mulțime de lucruri din timpul vizitei actuale a lui Dmitri Rogozin la Chișinău și Tiraspol au rămas în spatele ușilor închise și nicio parte nu se grăbește să deschidă nici chiar ușor "oberlihturile". Totuși, deja doar faptul că această vizită a avut loc dovedește revigorarea relațiilor dintre Moscova și Chișinău, precum și a procesului de negocieri privind Transnistria. Este mult mai bine decît o pauză de doi ani în procesul de negocieri. Dar trebuie să înțelegem și să fim gata să căutăm compromisuri, a afirmat Vasili Șova.

- Faptul că acum e pe cale de a fi finalizată "Foaia de parcurs pentru relansarea relațiilor comerciale și economice" cu Federația Rusă nu poate să nu ne bucure, consideră doctorul în economie Elena Gorelova. Experții vorbeau demult despre necesitatea acestui tip de discuții cu partea rusă. Dar noi nu avem nevoie doar să elaborăm un pachet specific de măsuri, ci să-l și îndeplinim. O să putem oare face acest lucru, ne vor permite să o facem – eu nu știu.

Ne-am asumat o serie de angajamente față de UE, semnînd Acordului de asociere. Cei de la Moscova consideră, nu fără temeiuri, că, semnînd acest document, ne-am lipsit de statutul de partener independent și că orice decizie în domeniul reglementării relațiilor comerciale și economice nu poate fi acceptată fără acordul Comisiei Europene. Iar după cum a arătat exemplul recent al Olandei, care înainte de referendumul său propunea schimbarea Acordului cu privire la asocierea UE-Ucraina, revizuind și dedurizînd unele dintre punctele sale, cei de la Bruxelles, reacționînd foarte negativ la astfel de tentative. De aceea, Chișinăului îi va fi destul de dificil, deși totul depinde de ce fel de măsuri anume vor fi incluse în "Foaia de parcurs".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав