Cutremure stiri: 505

SUA şi Europa nu trebuie să admită ca Rusia să încalce suveranitatea Moldovei

15 sep. 2016,, 09:00   Politică
4342 15
The Wall Street Journal: США и Европа не должны допустить нарушение суверенитета РМ
Foto: mail.ru

Aplicaţiile militare ruse, care au devenit tot mai dese în Transnistria, şi decretul liderului de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk "privind anexarea regiunii la Rusia" sugerează faptul că Vladimir Putin testează terenul pentru a vedea reacţia Occidentului la o posibilă mişcare.


De această opinie este publicaţia americană "The Wall Street Journal".

În articolul "Următoarea ţintă a lui Putin" se menţionează că, "în timp ce atenţia Occidentului a fost fixată pe Ucraina, din cauza agresiunii ruse, Kremlinul pare să îşi fi întors privirea spre Republica Moldova, o ţară mică şi săracă", unde Rusia ar putea declanşa "o falsă criză".

"The Wall Street Journal" susţine că decretul semnat recent de Şevciuk este "o rugăminte către Rusia privind anexarea totală a Transnistriei".

"Putin nu a vorbit pînă acum despre decret, deşi este improbabil ca Şevciuk să fi făcut acest gest fără aprobarea Kremlinului. Presa rusă este entuziastă în privinţa anexării. La fel au reacţionat şi ideologii legaţi de Kremlin, care consideră că orice bucată a Europei care are părţi din populaţie vorbitoare de limbă rusă ar trebui să aparţină Rusiei", scrie publicaţia.

În opinia ei, "pe fundalul teatrului politic născut din decret, Putin a început să joace în Transnistria cu forţele militare, desfăşurînd aplicaţii cu tancuri".

Astfel, publicaţia consideră că Putin "controlează reacţia Occidentului la o posibilă mişcare".

"Anume din acest motiv, SUA şi liderii europeni trebuie să dea de înţeles clar că orice tentativă a Rusiei de a trece la ocuparea permanentă a Transnistriei va fi calificată drept o încălcare ilegală a suveranităţii Moldovei care trebuie sancţionată", scriu autorii articolului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав