X 
Cutremure stiri: 507

Toate instanțele judecătorești vor avea dreptul să sesizeze Curtea Constituțională

16 noi. 2016,, 08:15   Societate
4061 0
Все суды будут иметь право на обращение в Конституционный Суд
Foto: sputnik.md

Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței din 16 noiembrie curent 22 chestiuni, inclusiv referitoare la remanieri de cadre și secrete, informează NOI.md.


Ministerul Justiției va prezenta proiectul de lege cu privire la modificarea Constituției.

Modificările țin de Curtea Constituțională și sînt propuse în conformitate cu prevederile Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor de reformă a sectorului justiției.

La art.135(1) «Atribuțiile Curții Constituționale» se propune lărgirea ariei instanțelor ce au dreptul să se adreseze pentru a rezolva cazuri excepționale de neconstituționalitate a actelor juridice. În loc de Curtea Supremă de Justiţie, cum este în prezent, se propune ca acest drept să-l obțină toate instanțele judecătorești.

În prezent Curtea Constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Se propune ca Curtea să fie constituită din 7 judecători, numiți nu pentru 6 ani, ci pentru 9 ani, componență ce nu va putea fi reînnoită. Curtea va fi alcătuită din: 2 judecători numiți de Parlament, 2 – de Guvern, 2 – de CSJ, iar un judecător va fi numit de președintele Republicii Moldova. Mandatul judecătorilor Curții aflați în exercițiul funcției va fi prelungit cu 3 ani.

Ministerul Muncii va propune modificări la condiţiile de salarizare a personalului din instituţiile de învăţămînt superior de stat cu autonomie financiară. Pentru rectorii instituțiilor se propune salariul de funcție de 5300-5710 lei. În loc de 4400-10.000 de lei cum este în prezent. Pentru profesori – 4030 de lei, în loc de 3300-6000 de lei. Și pentru lectori – 2955-3355 de lei în loc de 2420-5000 de lei. Cu aplicarea coeficientului de 1,5, în funcție de resursele financiare disponibile. Deci, de facto va fi o micșorare a salariilor.

Ministerul Finanțelor va propune proiectul regulamentului cu privire la modul de planificare a contractelor de achiziții publice, care a fost elaborate în conformitate cu prevederile Legii nr.131/2015 privind achizițiile publice. Legea prevede că asemenea proiect urma să fie adoptat pînă în aprilie 2016.

MAI va propune inițierea și aprobarea semnării unui acord de finanțare cu UE privind Programul de suport bugetar pentru reforma poliției în conformitate cu Strategia de dezvoltare a Poliţiei pentru anii 2016-2020 şi a Planului de acţiuni privind implementarea acesteia, aprobate de Guvern la 12 mai 2016. Valoarea totală a Acordului se propune în sumă de 7,2 milioane de euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав