X 
Cutremure stiri: 501

Dezbateri aprinse în Parlament privind Acordul cu NATO

9 dec. 2016,, 17:24   Politică
4433 7

Foto: vedomosti.md

Problema înființării unui oficiu de legătură al NATO la Chișinău a fost discutată astăzi la Parlament, informează NOI.md.


Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a precizat în fața deputaților că acest oficiu este unul civil și nu afectează statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Ministrul a fost însă contrazis de deputații comuniști și cei socialiști.

„Sub prevederile acestui acord, NATO poate crea pe teritoriul țării noastre obiective militare. Noi înțelegem foarte bine pentru ce se face acest lucru – este vorba despre extinderea acestui bloc militar spre est. Sub paravanul acestor prevederi apar premise clare pentru crearea unor infrastructuri militare NATO. Oare asta nu se ciocnește cu statutul de neutralitate al țării noastre?”, a întrebat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

Drept răspuns, Vladimir Cebotari a precizat că acest acord nu are un caracter militar, ci unul exclusiv civil. Potrivit lui, deschiderea oficiului NATO va permite continuarea proiectelor benefice pentru țara noastră, cum ar fi: atenuarea dezastrelor sociale produse de calamități, distrugerea pesticidelor și produselor chimice. Acesta a subliniat că bazele cooperării cu NATO au fost puse încă în anul 2006.

„Nu presupune nicidecum participarea militarilor noștri și a tehnicii militare în operațiuni militare ale NATO. Nu presupune nici dislocarea forțelor militare pe teritoriul țării noastre”, a explicat Cebotari.

Inițiativa a fost criticată și de liderul PCRM, Vladimir Voronin. „La modul serios, noi astăzi facem o trădare națională prin acest proiect”, a spus politicianul.

Acordul privind înființarea unui oficiu de legătură al NATO la Chișinău a fost semnat de premierul Pavel Filip și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la sfîrșitul lunii noiembrie. Astăzi documentul urmează a fi ratificat în Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав