X 
Cutremure stiri: 505

Ion Chicu: „Există cîteva diferențe importante dintre actuala campanie electorală și cele anterioare”

19 sep. 18:30   Politică
269 0

Există o serie de diferențe importante dintre actuala campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova și toate cele anterioare.

O astfel de opinie a exprimat fostul prim-ministru și candidatul la președinția Republicii Moldova, Ion Chicu, în cadrul emisiunii „По фактам cu Iulia Feodorova”, relatează Noi.md

Potrivit lui, una dintre principalele trăsături distinctive este că, în esență, campania electorală a început cu 8-10 luni înainte de alegerile propriu-zise, cînd președintele Maia Sandu a anunțat inițiativa de a organiza un referendum, iar Codul electoral a fost modificat rapid, deși, în principiu, acesta nu poate fi modificat cu un an înainte de alegeri.

Ion Chicu a menționat că, în plus, actuala campanie se deosebește prin amploarea utilizării resurselor administrative.

„Imediat ce Maia Sandu a anunțat acest referendum, întreaga guvernare, începînd de la prim-ministru, s-au implicat și au început să distribuie ziare, să folosească resurse administrative, bani publici pentru a promova plebiscitul. Vă reamintesc că în 2020, nimeni nu m-a văzut în calitate de prim-ministru să particip la campania electorală a lui Igor Dodon, cu atît mai mult să împart ziare și așa mai departe. Cu alte cuvinte, acum sînt utilizate resurse administrative fără nicio limită”, a subliniat fostul prim-ministru și candidatul la președinția Republicii Moldova.


A treia inovație a actualei campanii electorale, a spus Ion Chicu, este implicarea partenerilor externi.

„Nu găsesc nici o zi în care vreun oaspete de rang înalt să nu vină la noi. Deși ei știu foarte bine că, atît conform legislației noastre, cît și conform standardelor europene, în perioada electorală, acest gen de vizite, de evenimente în susținere sau împotrivă nu sînt de dorit, dacă respecți acest popor și această țară. Așa se obișnuiește. Numărați cîți oaspeți am avut doar în luna septembrie”, a declarat fostul prim-ministru, candidatul la președinția Republicii Moldova.

În același timp, el consideră că astfel de vizite joacă deja împotriva autorităților, deoarece închiderile frecvente ale străzilor din oraș din aceste de motive, fără beneficii palpabile pentru țara noastră, joacă împotriva autorităților, enervînd cetățenii obișnuiți care simt disconfort.

Ion Chicu a amintit că anul trecut, cînd pe 1 iunie a avut loc summitul Comunității Politice Europene în Republica Moldova, a salutat evenimentul, îndemnînd să ne bucurăm că țara noastră va fi vizitată de atît de mulți lideri.

„Dar cînd după aceea, în fiecare zi, acum la noi vin delegații, în timpul campaniei electorale, asta vorbește doar despre atitudinea lor față de legislația noastră, față de poporul nostru și, cel mai important, față de propriile standarde europene. Îmi pare foarte rău că se întîmplă acest lucru. Iată cam acestea sînt inovațiile acestei campanii. În plus, ultima diferență este probabil frica care domnește în societate. În campania de colectare a semnăturilor, oamenii elementar se tem să-și pună semnătura și întreabă dacă se va uita cineva cine a semnat sau nu. Și este clar că următorul președinte va trebui să rezolve una dintre principalele sarcini - să restabilească încrederea cetățenilor în stat, în țară și să asigure alegeri democratice, normale, nu alegeri pe care le organizează acum actuala noastră guvernare”, a declarat fostul prim-ministru, candidatul la președinția Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав