X 
Cutremure stiri: 501

Astăzi începe oficial bătălia pentru fotoliul de președinte al Republicii Moldova

20 sep. 07:45   Politică
5 ore in urma 1318 0

Astăzi, 20 septembrie începe oficial campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.

Pînă astăzi, CEC a înregistrat patru candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova, alte cinci dosare se află în examinare.

Candidații înregistrați sînt:

  1. Alexandr Stoianoglo
  2. Maia Sandu
  3. Renato Usatîi
  4. Vasile Tarlev

Ultima zi de depunere a documentelor este astăzi, 20 septembrie 2024.

Conform Constituției Republicii Moldova, mandatul președintelui este de 4 ani, cu posibilitate obținerii a încă unui singur mandat (în total, președintele poate avea maximum două mandate).


Dacă în cadrul alegerilor niciun candidat nu a obținut 50%+1 din voturi, atunci se organizează turul al doilea în care se confruntă primii doi candidați din primul tur, după numărul de voturi. Este declarat cîștigător cel care cîștigă cele mai multe voturi în al doilea scrutin. Poate fi ales Președinte al Republicii Moldova cetățeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniți, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puțin de 10 ani și posedă limba de stat.

CEC atenționează că în perioada campaniei electorale este interzisă publicitatea politică și e permisă doar cea electorală pentru candidații și participanții la referendum înregistrați decătre CEC.

Totodată, legislația electorală interzice candidaților să utilizeze resurse administrative, inclusiv prin lansarea sau participarea la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public național, utilizarea echipamentelor, a mijloacelor, a bunurilor publice. Autoritățile/instituțiile publice și cele asimilate nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decît pe bază de contract, în condițiile de egalitate.

Competitorilor electorali li se interzice organizarea de concerte, concursuri, alte evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, a personalului de creație și/sau artistic atît din țară, cît și de peste hotare, afișarea în timpul desfășurării acestora slogane sau alte mesaje și/sau distribuirea de materiale ce conțin simbolistica competitorului electoral sau alte elemente de identificare a acestuia, precum și participarea la aceste evenimente în scop de promovare politică. Concurenții electorali pot organiza întîlniri cu alegătorii, iar autoritățile sînt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întîlniri în termeni și condiții egale.

În context, Comisia cheamă concurenții electorali să desfășoare o campanie electorală în strictă conformitate cu prevederile legislației electorale.

5
2
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав