Cutremure stiri: 505

Apa îmbuteliată este de 3.500 de ori mai rea pentru mediu decît apa de la robinet, spun oamenii de știință

6 aug. 2021,, 02:00   Ştiinţă şi IT
3017 0

Potrivit oamenilor de știință, apa de la robinet este de mii de ori mai bună pentru mediu decît apa îmbuteliată. De fapt, este nevoie de trei ori mai multă apă pentru a produce o sticlă de plastic pe cît o poate ține. Cercetarea s-a axat locuitorii din Barcelona, ​​Spania, care găzduiește aproximativ 1,35 milioane de oameni - dintre care aproape 60% consumă apă îmbuteliată cel puțin o dată.

Au folosit ceva numit „evaluarea ciclului de viață” care estimează impactul asupra mediului al unui articol de plastic pe întreaga sa durată de viață. Aceasta include extracția materiilor prime, fabricarea, transportul, distribuția, utilizarea și eliminarea.

Numai în SUA producția de sticle de apă necesită 1,5 milioane de barili de petrol în fiecare an - mai mult decît ar fi necesară pentru alimentarea a 100.000 de case. Și asta fără costul combustibilului fosil sau al emisiilor legate de transportul lor la magazine.

Studiul ISGlobal a constatat că, dacă fiecare locuitor din Barcelona ar trece la apa îmbuteliată, extragerea materiilor prime ar costa mai mult de 70 de milioane de euro și ar duce la pierderea a 1,43 de specii de animale în fiecare an.

Acest lucru ar avea un impact de 1.400 de ori mai mare asupra ecosistemelor și un cost de mediu de resurse de 3.500 de ori mai mare decît dacă întregul oraș ar bea apă de la robinet.


Există riscuri pentru sănătatea apei de la robinet?

Utilizarea apei îmbuteliate a crescut în ultimii ani, în mare parte datorită unor factori precum gustul, mirosul, campaniile de marketing și lipsa de încredere în calitatea apei de la robinet.

Cercetătoarea ISGlobal, Cristina Villaneuva, spune că în ultimii ani s-au înregistrat îmbunătățiri substanțiale ale calității apei de la robinet în Barcelona.

„Cu toate acestea, îmbunătățirea considerabilă nu a fost reflectată de o creștere a consumului de apă de la robinet, ceea ce sugerează că consumul de apă ar putea fi motivat de alți factori subiectivi, în afară de calitate" menționează cercetătoarea.

Una dintre probleme este prezența percepută a compușilor chimici precum trihalometanii. Într-o mișcare inovatoare, datele despre ciclul de viață al apei îmbuteliate au fost, de asemenea, comparate cu un cadru care este utilizat pentru a măsura starea de sănătate.

Ei au descoperit că orice risc pentru sănătate era mic și adăugarea unui sistem de filtrare internă a redus considerabil acest risc.

„Rezultatele noastre arată că, avînd în vedere atît efectele asupra mediului, cît și asupra sănătății, apa de la robinet este o opțiune mai bună decît apa îmbuteliată, deoarece apa îmbuteliată generează o gamă mai largă de impacturi”, spune cercetătorul ISGlobal Cathryn Tonne.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cît mai multe articole pe care să le citești pînă la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricît de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав