Cutremure stiri: 505

Deputat: La nivel instituțional se repetă situația anilor ’90

30 ian. 2017,, 16:41   Politică
7063 9

Fostul deputat comunist Anatolie Zagorodnîi susține că situația tensionată dintre președinte și majoritatea parlamentară a mai fost atestată în perioada președinției lui Petru Lucinschi, notează NOI.md.

Deputatul Platformei Social-Democrate din Parlament l-a îndemnat pe șeful statului să se așeze cu guvernarea la masa de dialog, pentru a depăși pe cale pașnică neînțelegerile existente.

„Domnul președintele trebuie să înțeleagă că ceea ce a promis electoratului nu poate fi realizat dacă nu are majoritate parlamentară în spate. Ne-am trezit în situația anilor ’90, cînd am avut un președinte ales direct de popor, dar fără a fi susținut de majoritatea parlamentară, este cazul președintelui Lucinschi, atunci cînd șeful statului spunea una, Guvernul alta, iar Parlamentul cu totul altceva. Chem la dialog președintele, să vină cu propuneri și să discute cu majoritatea parlamentară pentru a soluționa problemele pe cale pașnică. Nepromulgarea unor legi, a unor acorduri de către președinte miroase a uzurpare a puterii de stat”, a declarat Anatolie Zagorodnîi astăzi, în cadrul unor dezbateri publice cu participarea reprezentanților Guvernului, Parlamentului și Președinției.

Referindu-se la inițiativa lui Igor Dodon cu privire la organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției, parlamentarul a menționat că acesta va necesita timp și resurse financiare importante.

În replică, purtătorul de cuvînt al președintelui, Ion Ceban, a subliniat că, indiferent de agenda politică a majorității parlamentare, guvernarea nu poate submina legitimitatea președintelui și a mandatului său.

„Place cuiva sau nu acest lucru, președintele a fost ales ca să-și pună în aplicare programul electoral. Noi am fi vrut mult ca această relație, interpretată ca fiind una tensionată de unii, să fie una corectă juridic și instituțional. Dacă o să continue în formatul în care este această abordare, cu siguranță vom ajunge în instanță finală la scandal și nu excludem că acea opțiune juridică pe care o avem – referendumul național – să aibă loc într-un interval scurt de timp”, a punctat Ceban.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав