Cutremure stiri: 501

Reprezentanţii politici ai Moldovei şi Transnistriei au enunţat opinii contrare privind aflarea poliţiei la Bender

25 apr. 2013,, 14:50   Societate
2500 0
Foto: nr2.ru
Reprezentanţii politici ai Moldovei şi Transnistriei, Eugen Carpov şi Nina Ştanschi, au enunţat miercuri, într-o conferinţă de presă la Chişinău, opinii contrare referitor la aflarea poliţiei la Bender.

Potrivit agenţiei "Infotag", Ştanschi a afirmat că interdicţia deplasării poliţiştilor moldoveni în uniformă la Bender are la bază cadrul normativ care reglementează aflarea formaţiunilor militarizate în oraş.

"În contextul Acordului de încetare a focului, din anul 1992, formaţiunile militarizate ale părţilor sînt amplasate după principiul teritorial. Nu cred că prezenţa persoanelor înarmate într-o localitate contribuie la crearea atmosferei de încredere, dragoste şi prietenie. Sporirea prezenţei militare în regiune este, cel puţin, neconstructivă. Zîngănirea armelor nu a condus încă la pace niciodată", a declarat Ştanschi.

Reprezentanta Tiraspolului a presupus, de asemenea, că în penitenciarele de pe teritoriul Benderului, aflate sub jurisdicţia Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova, nu există deţinuţi. "Noi am dori să înţelegem pe cine păzesc sutele de persoane înarmate din Zona de Securitate?", s-a întrebat Ştanschi, adăugînd că situaţia aceasta în ansamblu, care durează de mai mulţi ani, îi deranjează extrem de mult pe orăşeni şi administraţia Benderului.

Eugen Carpov a calificat drept "politice" aceste declaraţii ale partenerului său de negocieri, atenţionînd presa că a fost enunţată opinia unei părţi – a Tiraspolului.

"Înţelegerile din anul 1992 prevăd prezenţa la Bender a reprezentanţilor poliţiei, adică a oamenilor în uniformă. Interdicţia ca aceştia să poarte uniformă, după cei 20 de ani în care sînt valabile înţelegerile de încetare a focului, este unilaterală", a subliniat oficialul moldovean.

Carpov a confirmat faptul că autorităţile Benderului au deconectat un penitenciar de la toate utilităţile şi acesta există, practic, autonom. "Incontestabil, ne îngrijorează intenţia de deconectare a alimentării cu apă, energie, căldură şi la cealaltă instituţie. Dar pot spune cu toată responsabilitatea că la aceste obiective se află doar condamnaţi, supraveghetori şi personalul de deservire", a accentuat diplomatul.

Conform declaraţiei lui Carpov, Moldova este pregătită ca experţi internaţionali să-i controleze obiectivele, pentru a pune toate punctele pe "i".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав