X 
Cutremure stiri: 505

Epurare la ANRE

9 mar. 2014,, 04:00   Economie
11948 3
Foto: noi.md
Xenia Florea

Anul 2014 a început cu epurări active în organele de stat şi cu renunţări publice la mandatele de deputat. Însă la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică s-a creat o situaţie unică. Pe 6 martie, directorul general al ANRE Victor Parlicov, conform deciziei Curţii de Apel, şi-a sistat temporar activitatea. Parlamentul nu poate desemna un nou director general. Prin urmare, timp de un an, ANRE va activa fără şef.

Cum a ars Parlicov din cauza „secretelor”

Perturbările de cadre la conducerea ANRE au început vara trecută. La finele sesiunii de primăvară-vară 2013, Coaliţia de guvernare pro-europeană, formată de o lună, a redistribuit funcţiile-cheie. Pe 12 iulie, majoritatea parlamentară l-a demis pe directorul general al ANRE Victor Parlicov şi pe vicepreşedintele Curţii de Conturi Tudor Şoitu. Versiunea oficială – „pentru activitate ineficientă”. În realitate, Parlicov şi Şoitu erau înaintaţi în funcţii de către Partidul Liberal, care deja ieşise din coaliţie.

În locul lui Parlicov, cu un salariu de 44 de mii de lei şi posibilitatea de a obţine venituri suplimentare din eliberarea licenţelor furnizorilor de resurse energetice, a fost numit imediat liberal-reformatorul Sergiu Ciobanu. În ultimii ani, el a ocupat postul de ministru adjunct al Economiei, pînă cînd în această funcţie nu a fost numit democratul Dumitru Godoroja. Iar Sergiu Ciobanu a fost transferat la ANRE.

Aşezîndu-şi reprezentanţii în posturile-cheie, coaliţia de guvernare a cam întrecut măsura, încălcînd legislaţia în vigoare. Potrivit Legii despre energetică, directorul general al ANRE este numit de Parlament, la propunerea spicherului, pe un termen de şase ani. El poate fi demis, conform legii, doar dacă îşi pierde cetăţenia RM, din cauza imposibilităţii exercitării funcţiei pe motive de sănătate, alegerea în altă funcţie, în urma sentinţei care a întrat în vigoare, pentru conflict de interese sau incompatibilitate. Aşa noţine ca „activitate ineficientă” legislaţia în vigoare nu conţine.

Deputaţii Partidului Liberal Mihai Ghimpu şi Valeriu Munteanu au sesizat Curtea Constitutţională, care pe 20 septembrie i-a restabilit în funcţii pe Parlicov şi Şoitu.
în funcţie

Însă viaţa liniştită a directorului ANRE nu a durat mult timp. Înţelegînd foarte bine că cei din Coaliţie nu vor renunţa pur şi simplu şi presupunînd care ar putea fi „linia de atac”, Victor Parlicov a apelat la SIS cu rugămintea de a contribui la organizarea activităţii de protecţie a informaţiei secrete. Se pare că directorul general al ANRE considera că dacă directorul SIS Mihai Balan, la fel, a fost înaintat de liberali, atunci el va manifesta o oarecare solidaritate.

Discuţia dintre Parlicov şi Balan a avut loc pe 21 octombrie. Directorul SIS i-ar fi promis să intervină. Însă deja pe 23 octombrie, a fost emis ordinul, semnat de Mihai Balan privind organizarea unui control oficial la ANRE privind respectarea cerinţelor de operare cu informaţia secretă.

Potrivit lui Victor Parlicov, sub denumirea sonoră de „organizarea activităţii cu informaţia secretă”, de fapt, se ascundeau două liste: a persoanelor cu funcţii de răspundere, care au acces la informaţia secretă şi informaţia, care trebuie secretizată. Aceste documente nu au fost actualizate la ANRE din anul 2003. Angajaţii SIS, care au efectuat verificările la ANRE, nu au intrat în detalii, precum nici nu au indicat în actele controlului ce trebuie să facă ANRE pentru a înlătura neajunsurile, dar au scris că activitatea ANRE cu informaţia secretă este foarte proastă şi că directorul general al agenţiei trebuie pedepsit.

Pe 20 decembrie, judecătoria sectorului Buiucani l-a găst vinovat pe directorul general al ANRE Victor Parlicov de încălcarea regulilor de acces şi protecţie a secretului de stat. Instanţa a decis să-i aplice acestuia sancţiuni administrative: amendă în mărime de 2 mii de lei pentru încălcarea regulilor de acces la secretul de stat, amendă de 2 mii de lei pentru încălcarea regulilor de asigurare a protecţiei secretului de stat prin măsuri juridice şi de procedură, a protecţiei fizice, protecţiei sistemelor informaţionale şi de telecomunicaţii, cu privarea dreptului de ocupare a funcţiilor de răspundere pe parcursul unui an (termenul maxim prevăzut de articolul respectiv); precum şi amendă de 4 mii de lei, conform art. 44 al Codului contravenţional „Aplicarea sancţiunii contravenţionale în cazul plurităţii de contravenţii”.

E clar că Parlicov a contestat decizia instanţei. Însă pe 6 martie, Curtea de Apel, a lăsat în vigoare decizia primei instanţe, recunoscîndu-l pe directorul general al ANRE vinovat de „activitate necorespunzătoare cu documentele secrete”. La cererea SIS, şedinţa a fost închisă, adică fără ca cineva să asiste, fără înregistrare audio şi protocolul şedinţei, deşi în cadrul şedinţei, precum afirmă Victor Parlicov, nicio informaţie secretă sau date cu caracter personal nu au fost făcute publice.

Răufăcător sau victimă?

Victor Parlicov consideră că motivul principal al răfuielii împotriva lui sînt banii: „Se pare că eu încurcam cuiva, nu-i lăsam să lucreze şi să cîştige”, de aceea a fost găsit un motiv pentru înlăturarea lui din funcţie.

În ultimele doă luni, în presa apropiată unor partide din coaliţia de guvernare, au apărut un şir de articole privind abuzurile din partea directorului general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. El era învinuit de: 1) Prejudicierea securităţii energetice a ţării, prin eliberarea licenţei de export a energiei electrice companiei transnistrene „Dnestrenergo”. Potrivit unor experţi de la Chişinău, acest pas ar putea genera dificultăţi în relaţiile cu UE în domeniul energetic şi chiar ar putea conduce la creşterea datoriei ţării pentru gazul natural.

2) „Tendinţa spre îmbogăţire şi bani uşori”. Precum a scris una dintre publicaţii, din surse demne de încredere, „pe 11 aprilie 2013, domnul Parlicov a deschis un depozit în valoare de 284 404 lei în una dintre băncile din Chişinău. Apoi, pe 23 mai 2013, Parlicov şi-a suplinit contul de depozit cu încă 250 000 lei! Parlicov deschidea conturile pe numele său, iar acest fapt vorbeşte despre încrederea că nu va fi pedepsit. Dar asta nu e tot! Pe 27 decembrie 2013, la filiala aceleeaşi bănci, Parlicov a mai depus pe contul său încă 30 000 lei. Se vede că principalul militant pentru interesele cetăţenilor simpli a decis să petreacă cu fast sărbătorile de iarnă”.

„În legătură cu aceasta – se arată în publicaţie, - am dori să ştim cu ce se ocupă Comisia Naţională de Integritate, cînd sub nasul ei un oligarh tarifar îşi suplineşte conturile cu sute de mii de lei. Aici putem să-l parafrazăm pe un cunoscut clasic: „De unde lemne?” Din mită, desigur. Or, „dacă ne amintim că majorările nejustificate a preţurilor la carburanţi au avut loc în februarie 2013, iar ANRE nu a reacţionat în niciun fel la urcarea preţurilor la produsele petroliere, atunci natura celor sute de mii de lei apărute pe conturile domnului Parlicov la doar 1,5 luni după scumpiri devine clară şi explicabilă”.

Încă un moment interesant: în timpul scrierii articolului, autorul a aflat că Victor Parlicov „în regim de urgenţă şi-a retras toate mijloacele de pe depozit, iar pe card i-au rămas doar 8 mii de lei”. În legătură cu aceasta apare întrebarea – dar unde este secretul bancar? Doar în cazul dat nu este vorba despre o anchetă pe numele funcţionarului şi veniturile lui, ci despre publicarea în presă a informaţiei confidenţiale.

Potrivit legislaţiei în vigoare, secretul bancar constituie toată informaţia ce ţine despre persoana, patrimoniul, activitatea, relaţiile personale sau de servicii ale clienţilor băncii, conturile lor (soldul, fluxurile, operaţiunile efectuate) şi altă informaţie cunoscută de bancă. Angajaţii bancari, vinovaţi de divulgarea secretului bancar, potrivit legislaţiei în vigoare, trebuie să poarte răspundere sub formă de amendă de la 1 pînă la 3 salarii lunare tarifare.

3) Abuz de serviciu: la finele lunii ianuarie, patru din cinci membri ai Consiliului de Administraţie al ANRE - Mariana Botezatu, Marin Profir, Ghenadie Pîrţu şi Iurie Onică – în numele Consililui, au sesizat Procuratura Generală, acuzîndu-l pe directorul general Victor Parlicov de abuz în serviciu şi depăşire a atribuţiilor de serviciu.

Colegii şi-au acuzat şeful de stabilirea unilaterală a premiilor pentru angajaţii ANRE, „de unele încălcări în procedura de înregistrare şi evidenţă a hotărîrilor Consiliului de Administraţie al ANRE”, de deplasarea în Atena la şedinţa de lucru a Consiliului de director a regulatorilor din Comunitatea Energetică, fără anunţarea Consiliului de Administraţie şi alte încălcări.

4) Implicarea în istoria cu eliberarea sa din funcţie a Secretariarului Comunităţii Energetice Europene. În rezultat, precum a scris o publicaţie, „secretariatul Comunităiţii Energetice, fără a elucida situaţia şi fără a consulta opinia celorlalţi directori ANRE în această problemă, s-a grăbit să reacţioneze şi în comunicatul său din 11 februarie curetn, şi-a exprimat „îngrijorarea în legătură cu persecutarea directorului general al ANRE”.

Toată puterea - Consiliului de Administraţie!

După decizia Curţii de Apel din 6 martie, prin care lui Victor Parlicov i s-a interzis să ocupe funcţii de răspundere timp de un an, ANRE a rămas fără director general pe un an.

Parlamentul nu poate să-l demită pe Parlicov – mandatul lui de şase ani este valabil pînă în ianuarie 2016. Legislativul nu are dreptul nici să numească pe altcineva în locul lui.

Părăsindu-şi postul, Victor Parlicov a semnat un ordin prin care şi-a delegat împuternicirile către doi din cei cinci directori ai ANRE. El va putea reveni din nou în funcţia sa la ANRE peste un an. Asta dacă autorităţile – cele vechi sau cele noi, de după alegeri - nu vor născoci altceva.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав