X 
Cutremure stiri: 505

Candu: Pasivitatea Guvernului ar putea provoca alegeri parlamentare anticipate

29 apr. 2015,, 16:15   Politică
5729 6
Спикер: бездействие правительства может спровоцировать досрочные выборы
Foto: gagauznews.com
În cazul insuficienţei voturilor în Parlament pentru adoptarea legilor importante promovate de Guvern, Cabinetul de miniştri va fi dizolvat, ceea ce poate provoca alegeri parlamentare anticipate. Despre această probabilitate a relatat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, într-un interviu pentru Europa Liberă. Spicherul a spus că în prezent Parlamentul nu are probleme legate de adoptarea legilor din cauza insuficienţei de voturi şi Guvernul minoritar reuşeşte să obţină sprijinul majorităţii deputaţilor, informează agenția "Infotag".

"Vom avea cîteva exerciţii care ne vor demonstra cît de sigură şi cît de stabilă este o astfel de guvernare minoritară. Şi, de exemplu, în cazul de faţă vorbim de aceeaşi Lege a procuraturii. În situaţia în care nu vor exista voturi şi nu va exista înţelegere şi nu va fi susţinută o astfel de reformă, atunci guvernul minoritar a eşuat", consideră Candu.

Potrivit lui, situaţia dată are două ieşiri: "sau se creează majoritate în Parlament, sau anticipate, care vor demonstra toată iresponsabilitatea clasei politice".

"Sper că politicul va fi atît de înţelept, încît va reuşi să găsească o soluţie pentru a nu ajunge la anticipate, fără să mai intrăm într-un alt exerciţiu al unei campanii electorale şi al unor cheltuieli şi de timp, şi de bani. E vorba poate de o resetare a Coaliţiei, poate e vorba de o resetare a guvernării, a Guvernului ca atare. Una dintre variante este alianţa cu Partidul Liberal", a spus Candu.

Spicherul a refuzat să răspundă în ce măsură alegerile locale pot provoca resetarea Guvernului, propunînd să se aştepte rezultatele scrutinului.

Preşedintele "Partidului Nostru", Renato Usatîi a anunţat în martie, făcînd trimitere la surse sigure, că PLDM şi PDM planifică după alegerile locale să demită Guvernul Chiril Gaburici, "a cărui sarcină era să absoarbă, ca un burete, doar declaraţiile negative ale cetăţenilor la adresa guvernării".

Surse din Parlament au comunicat anterior că desemnarea lui Candu în funcţia de spicher a avut loc în ultimul moment. PDM urma să-l desemneze pentru funcţia de premier, iar preşedinte al Parlamentului urma să fie Liliana Palihovici (PLDM). Alianţa Politică pentru Moldova Europeană (APME), formată din liberal-democraţi şi democraţi, a fost creată în ianuarie, după o tentativă eşuată de a negocia crearea alianţei cu liberalii. Una dintre principalele cerinţe care în opinia PL nu au dorit să le îndeplinească partenerii din viitoarea coaliţie este transmiterea liberalilor a dreptului de conducere a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, precum şi desemnarea unui procuror general din străinătate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав