Cutremure stiri: 501

Liderii viitoarei coaliţii de guvernare discută modul de funcţionare a alianţei şi formarea guvernului

17 iul. 2015,, 15:45   Politică
2952 3
Foto: noi.md
Liderii celor trei partide care intenţionează să formeze coaliţie proeuropeană de guvernare discută modul în care va funcţiona viitoarea alianţă şi formarea guvernului. Surse din cadrul partidelor au relatat agenției "Infotag" că acestor subiecte le este dedicată şedinţa conducerii PLDM, PDM şi PL, desfăşurată în Parlament.

Interlocutorul agenţiei a confirmat informaţia enunţată anterior de participanţii negocierilor că noua coaliţie se va numi "Alianţa pentru Integrare Europeană – 3". Asupra acestei denumiri a insistat în special liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a respins categoric propunerile liderilor PLDM şi PDM, care propuneau liberalilor să se alăture Alianţei Politice pentru Moldova Europeană, pe care PLDM şi PDM au format-o în februarie.

"Denumirea unei asemenea coaliţii a fost aprobată, Acordul privind formarea este pe ultima sută de metri. A rămas de coordonat detaliile, de semnat documentul şi de purces la formarea guvernului. Toţi participanţii la negocieri abordează procesul cu responsabilitate maximă, conştientizînd că timp nu mai este", a menţionat sursa.

Potrivit ei, în general, liderii viitoarei AIE-3 au coordonat şi modul în care vor fi partajate funcţiile. Pentru a evita divergenţele, pe care nu le-au putut depăşi în timpul negocierilor din ianuarie februarie curent, s-a decis de repartizat ministerele conform altei scheme.

Se presupune că ministerele vor fi împărţite în cîteva blocuri, după ce funcţiile în ministere vor fi repartizate treptat – proporţional numărului de mandate din Parlament, fiecare partid va obţine funcţii ministeriale în fiecare bloc. Astfel, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor rămîne PDM-ului, liberal-democraţii pot obţine Ministerul Economiei, iar liberalii – Ministerul Finanţelor. În acest caz şi instituţiile subordonate ministerelor vor fi repartizate în modul corespunzător. De exemplu, reprezentanţii PL-ului pot deveni şefi ai Serviciului Vamal, Inspectoratului Fiscal şi altor structuri ce ţin de Ministerul Finanţelor.

Conform înţelegerilor preliminare, PLDM îşi păstrează funcţia de prim-ministru. La această funcţie aspiră liderul partidului, Vlad Filat, care deja a fost premier în AIE-2, fiind demis "pentru suspiciuni de corupţie". Deocamdată nu se ştie care este opinia SUA în acest sens. La sfîrşitul săptămînii trecute, Filat a discutat subiectul dat cu secretarul de stat adjunct Victoria Nuland. O întrevedere neoficială cu Nuland a avut şi premierul interimar Natalia Gherman. Întrevederea a avut loc la Kiev pe 15 iulie, în cadrul vizitei de lucru a doamnei Gherman în capitala Ucrainei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав