Cutremure stiri: 505

Preşedintele CC: Constituţia nu permite la momentul actual dizolvarea parlamentului şi desfășurarea alegerilor

25 sep. 2015,, 09:20   Politică
3289 10
Председатель КС: Конституция не позволяет сейчас распускать парламент и проводить выборы
Foto: basarabia.md
Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat că "Constituţia nu permite la momentul actual dizolvarea Parlamentului şi desfăşurarea alegerilor anticipate". Declaraţia a fost făcută în pauza şedinţei solemne dedicate celor 20 de ani de la instituirea Curţii Constituţionale.

"În societate se vorbeşte intens despre posibila dizolvare a Parlamentului, participanţii acţiunii de protest o cer. Însă aceasta nu corespunde legislaţiei. Oricît de mult şi-o doreşte societatea şi chiar de înșişi deputaţii s-ar pronunţa pentru desfăşurarea alegerilor anticipate, Constituţia nu o permite la momentul actual", a spus Tănase.

Judecătorul a menţionat că 23 septembrie a fost ultima zi în care puteau fi planificate alegeri anticipate. Din acea zi a început numărătoarea inversă a celor şase luni pînă la expirarea mandatului Preşedintelui, iar conform Constituţiei, "Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui Republicii Moldova".

"De asemenea, legislaţia nu prevede procedură de autodizolvare a Parlamentului, cum o cer reprezentanţii unor partide politice. Parlamentul este dizolvat în două cazuri: dacă deputaţii nu pot alege preşedintele sau guvernul sau dacă aleşii poporului în decurs de trei luni nu au adoptat nicio lege", a subliniat Tănase.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав