X 
Cutremure stiri: 505

Parlamentul Republicii Moldova condamnă Holocaustul

22 iul. 2016,, 16:28   Societate
3064 2
Foto: zeceintop.ro

O declarație politică în acest sens a fost adoptată astăzi de către deputați, notează NOI.md.


Documentul condamnă persecuția sistematică și exterminarea evreilor de către naziști și a colaboratorilor săi, în perioada 1937-1944, pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Declarația politică mai condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului și aduce un omagiu victimelor și supraviețuitorilor acestuia.

„Este o obligație față de generațiile viitoare să cinstim memoria, victimele și supraviețuitorii celei mai grave crime a secolului XX: oameni deportați, exterminați din simplul motiv că erau evrei sau romi. Holocaustul reprezintă o mare tragedie istorică, dar și o lecție, ale cărei fapte trebuie condamnate și cunoscute. Condamnarea acțiunilor de învrăjbire, antisemitism, xenofobie, persecuție și exterminare a evreilor este o garanție că astfel de evenimente tragice de trădare a umanității nu vor avea loc în societatea noastră”, se menționează în declarație.

În context, deputații încurajează mediul academic, școlile și universitățile din țară să inițieze cursuri, discuții tematice și simpozioane despre memoria Holocaustului, pentru a educa spiritul de toleranță, umanism și respect reciproc în societate.

Conform datelor unui raport al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, doar în anul 1941, între 45.000 și 60.000 de evrei au fost omorîți în Basarabia și Bucovina, iar circa 105.000-120.000 de evrei au murit ca rezultat al expulzărilor în regiunea transnistreană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав