Cutremure stiri: 505

Opinie: "Judecătorii CC au luat o decizie fără logică"

13 iul. 2020,, 11:15   Politică
4282 7

Judecătorii Curții Constituționale au adoptat o decizie la Constituția în vigoare, dar ilogică pentru noul sistem de alegere națională a președintelui, privind faptul că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni de mandat a șefului statului.

De această părere este expertul independent, fostul prim-viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei Moldovei, Alexandru Muravschi, vorbind în cadrul emisiunii ”Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițcaia-Pahomova la postul de televiziune NTV Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că, atunci cînd președintele Moldovei era ales de parlament, această normă privind interzicerea dizolvării parlamentului de către șeful statului, în ultimele 6 luni de mandat avea logica sa, pentru că atunci președintele depindea, într-o anumită măsură, de forțele politice ale parlamentului și el poate avea dorința de a reformata parlamentul în favoarea sa. El îl putea dizolva, știind că nu are șanse să fie reales de un astfel de Parlament, iar atunci el își putea începe jocul politic pentru a dizolva parlamentul și înainte de alegerile prezidențiale să obțină un Parlamentul mai loial față de el.

"Și acea normă era logică. Dar cînd este vorba deja de trecerea la votul poporului, atunci nu mai există o astfel de dependență a președintelui de Parlament. Și apare întrebarea, dacă ați schimbat modul de alegere a președintelui, v-ați întors la alegerile prezidențiale naționale, atunci de ce ați lăsat norma, care este bună doar cu vechiul sistem? Există multe întrebări aici", a spus Alexandru Muravschi.

""Această Curte Constituțională a luat decizia că acest lucru este în deplină conformitate cu Constituția. Constituția spune că parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui, iar judecătorii CC spun că nu se poate, nu clarifică nimic. Se comportă selectiv. Cînd era vorba de creditul rusesc, ei au intrat în esența contractului, nu s-au oprit la problemele procedurale, dar au început demagogia cu privire la beneficii, suveranitate și așa mai departe", a menționat fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei Moldovei.


El a subliniat, de asemenea, că CC, din păcate, nu poate avea pe deplin încrederea din partea cetățenilor, avînd în vedere că, din anul 2009, ea a făcut un șir de greșeli, adoptarea unor decizii angajate politic, istoria privind formarea actualei componențe a CC, alegerea actualului său președinte și așa mai departe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав